Jídlo

Top 20 potravin, které jsou bohaté na měď

O mědi uvažujeme spíše v souvislosti s elektronikou, dráty či šperky, ale měď je zodpovědná za mnoho biologických funkcí v našem organismu. Měď je prvkem, který je důležitý pro správný růst a vývoj. Pomáhá tvorbě hemoglobinu a kolagenu v těle a je důležitá pro funkce některých enzymů a bílkovin, které se podílejí na energetickém metabolismu. Z jakých potravin však měď získáváme?

Top 20 potravin s vysokým obsahem mědi

  1. Hovězí játra: 30 g unce: 4 miligramy (200 procent DD)
  2. Tmavá čokoláda: 1 řádek: 1,8 miligramu (89 procent DD)
  3. Slunečnicová semena: 1 šálek: 0,8 miligramu (41 procent DD)
  4. Kešu oříšky: 30 g: 0,6 miligramu (31 procent DD)
  5. Cizrna: 1 šálek: 0,6 miligramu (29 procent DD)
  6. Rozinky: 1 šálek: 0,5 miligramu (25 procent DD)
  7. Čočka: 1 šálek: 0,5 miligramu (25 procent DD)
  8. Lískové ořechy 1 šálek: 0,5 miligramu (25 procent DD)
  9. Sušené meruňky: 1 šálek: 0,4 miligramu (22 procent DD)
  10. Avokádo: 1 avokádo: 0,4 miligramu (18 procent DD)
  11. Sezamová semínk: 1 polévková lžíce: 0,4 miligramu (18 procent DD)
  12. Quinoa: 1 šálek, vařená: 0,4 miligramu (18 procent DD)
  13. Ředkev: 1 šálek, vařený: 0,4 miligramu (18 procent DD)
  14. Melasa: 2 čajové lžičky: 0,3 miligramu (14 procent DD)
  15. Houby Shiitake: 30 g: 0,3 miligramu (14 procent DD)
  16. Mandle: 30 g: 0,3 miligramu (14 procent DD)
  17. Chřest: 1 šálek: 0,3 miligramu (13 procent DD)
  18. Kadeřávek: 1 šálek, syrový: 0,2 miligramu (10 procent DD)
  19. Kozí sýr: 30 g, poloměkký: 0,2 miligramu (8 procent DD)
  20. Chia semínka: 28 gramů: 0,1 miligramu (3 procenta DD)

Význam mědi pro organismus

Měď je důležitým minerálem, protože ovlivňuje zdraví našeho kosterního systému a nervů. Je nezbytný pro produkci hemoglobinu a červených krvinek a je důležitá pro správné využití železa a kyslíku v naší krvi. Potraviny bohaté na měď potřebujeme pravidelně konzumovat, aby jej organismus získávat dostatek. Nedostatek mědi vede k poruchám tvorby červených krvinek, které přenášejí kyslík do tělních tkání. Dlouhodobý nedostatek mědi může vést k závažným zdravotním problémům:

  • únava (stálá malátnost)
  • bledost
  • nízká tělesná teplota
  • anémie
  • slabé a křehké kosti
  • plešatění
  • nevysvětlitelná ztráta hmotnosti
  • záněty
  • oslabený imunitní systém
  • bolest svalů a kloubů

7 výhod potravin s vysokým obsahem mědi

  • podporuje zdraví mozku
  • podporuje zdravou pokožku, vlasy a oči
  • zabraňuje vzniku anémie
  • umožňuje správný růst a vývoj
  • zpevňuje kosti
  • podporuje zdraví metabolismus
  • podporuje imunitu

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button