Jídlo

Jsou instantní nudle zdravé nebo představují zdravotní riziko?

Kdo by nemiloval instantní nudle, jsou tak lahodné a v mnoha příchutích. Jen je rozbalíte, přidáte přibalené ingredience, zalijete vroucí vodou a za chvíli máte svačinku hotovou. Je tu ovšem jedno velké ale. Někteří lidí si myslí, že nejde o úplně zdravé jídlo, někteří to tuší a někteří to neřeší. Pokud procházíte den co den kolem regálů s instantními nudlemi a přemýšlíte, jestli po nich sáhnout nebo ne, vaše dilema vyřešíme a podíváme se, jak to s nudlemi je.

Co jsou to vlastně instantní nudle?

Jedná se o předvařené nudle, které jsou v továrně uvařeny a následně zbaveny vody. Nejčastěji se prodávají v balíčcích nebo v papírových miskách. Mnoho lidí je považuje za rychlé jídlo, které dobře zasytí. V tomto pokrmu však nenajdete téměř žádné živiny. Nudle obsahují obvykle jen mouku, sůl, palmový olej a nezdravá aditiva. K bloku sušených nudlí máte obvykle k dispozici ingredience, tedy malý balíček s olejem a balíček se sypkou směsí. Sypká směs obsahuje nejčastěji sůl, koření a glutamát sodný. Glutamát sodný je spojován s přírůstkem hmotnosti a dokonce se zvýšeným krevním tlakem, bolestmi hlavy a nevolností. Většina instantních nudlí má nízký obsah kalorií, vlákniny a bílkovin, ale vysoký obsah tuku, sacharidů, sodíku a některých mikroživin.

instantní nudle

Nezdravé jídlo? Rozhodně ano

Jsou populární zejména kvůli své ceně a často je konzumují studenti a lidé, kteří mají hluboko do kapsy. Opravdu si myslíte, že jídlo za 5 korun může být zdravé? Zájem o ně výrazně klesl, když se před několika lety objevilo na internetu video ukazující, jak se instantní nudle ani po 2 hodinách v žaludku nerozložily. Ačkoliv může vypadat balení nudlí neškodně, neškodné není. Jedná se o velmi zpracované jídlo a kromě nezdravého glutamátu sodného zde najdeme umělá ochucovadla, zahušťovadla, regulátory kyselosti, látky zvýrazňující chuť a vůni. Pravidelné konzumace instantních nudlí je spojena s rizikem vzniku metabolického syndromu.

Jakou vybrat alternativu?

Jednoduše si připravte čerstvé nudle, zabere to jen o několik minut více. Pokud chcete zůstat u instantních nudlí, raději sáhněte po rýžových vlasových nudlích. Na trhu jsou také nudle s nižším obsahem sodíku nebo nudle obohacené o různé živiny. Stále se však nejedná i ideální potravinu. Je třeba vnímat skutečnost, že vždy jde pouze o nezbytnou náhradu jídla a neměla by se stát pravidelnou součástí jídelníčku. Zdánlivá úspora času se může z dlouhodobého hlediska velmi negativně projevit na vašem zdraví.

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button