JídloReceptyZdraví

Mango: Tropické ovoce, které má řadu příznivých účinků pro organismus

S mangem se dnes můžete setkat téměř v každém supermarketu. Častým problémem však bývá kvalita a zralost dováženého ovoce. Lidé, kteří ochutnají nedozrálé mango, k tomuto ovoci nenachází sympatie. Přitom se jedná o ovoce s dokonalou chutí a příznivými účinky na lidské zdraví.

Mango

Mango je tropickým ovocem, plodem mangovníku. Z rodu Mangifera, kam spadá mango, pochází dalších 69 druhů a přes 1000 odrůd tohoto ovoce. Setkat se tak můžete opravdu s širokou nabídkou různých druhů manga a zvláště na dovolené v exotických končinách vás překvapí, kolik druhů tohoto ovoce existuje. Setkat se tedy můžete s plody s různou barvou, velikostí i tvarem. Větší plody váží až 2 kg. Svým původem je ovoce z jižní a jihovýchodní Asie.

Výběr manga

Při nákupu manga je nutné dbát na výběr vhodných kusů. Manga jsou k nám často dovážena nezralá, jejich barva je zelená a dužina uvnitř velmi tvrdá. Zralé mango má však žlutou až červenou barvu, dužina je příjemně měkká a chutná sladce a velmi exoticky. Ideální je proto kupovat již manga, která mají lehce žlutou barvu a nechat si je uzrát doma. Často se však stává, že jsou manga sklízena příliš brzy a dovážejí se k nám již „podtržená“. Bohužel tyto plody již nedozrají tak, jak by měly. Při výběru v supermarketech proto volte již trochu zralé ovoce, které vám doma přirozeně dozraje.

Využití

Ve své domovině je mango využíváno při přípravě teplých i studených pokrmů. Konzumuje se samotné čerstvé, ale přidává se také do řady salátů, slouží jako příloha k masům a omáčkám, používá se také při přípravě dezertů a nápojů.

Nutriční hodnoty

Mango je skvělým zdrojem vitamínů A, C, beta karotenu, vlákniny a draslíku. Obsahuje jen minimum tuku a sodíku. Jeden šálek pokrájeného ovoce přibližně obsahuje:

  • 107 kalorií
  • 28 g sacharidů
  • 1 gram proteinu
  • 0,4 gramu tuku
  • 3 gramy vlákniny
  • 45,7 miligramů vitamínu C (76% DD)
  • 0,2 mg vitamínu B6 (11% DD)
  • 1,8 miligramu vitamínu E (9% DD)
  • 6,9 mikrogramů vitamínu K (9% DD)
  • 0,2 miligramové mědi (9% DD)
  • 257 miligramů draslíku (7% DD)
  • 23,1 mikrogramů folátu (6% DD)
  • 0,1 miligramu riboflavinu (6% DD)
  • 0,1 miligramu thiaminu (6% DD)

Zdravotní přínosy

  1. Snižuje hladinu cukru v krvi
  2. Reguluje krevní tlak
  3. Zvyšuje zdraví mozku
  4. Chrání před makulární degenerací
  5. Podporuje silné kosti
  6. Optimalizuje zdraví srdce
  7. Bojuje s růstem rakovinných buněk
  8. Zpomaluje stárnutí
  9. Zvyšuje imunitní funkce
  10. Zlepšuje zdravé trávení
  11. Může chránit před astmatem

Snížení hladiny cukru v krvi

Mango je bohaté na obsah vlákniny a řadu antioxidantů a má příznivý vliv na snížení hladiny cukru v krvi. Díky obsahu vlákniny se hladina cukru vyrovnává.

Regulace krevního tlaku

Vysoký krevní tlak je někdy nazýván jako „tichý vrah“, který se podílí na úmrtí mnoha osob. Vysoký krevní tlak klade na srdce mimořádnou zátěž a to musí pracovat mnohem více. Mango je bohaté na obsah hořčíku a draslíku, dvě živiny, které jsou nezbytné pro regulaci krevního tlaku.

Zdraví mozku

Mango je skvělým ovocem podporující zdraví mozku. Je bohatá na obsah vitamínu B6, který je nezbytný pro udržení zdravých funkcí mozku. Nedostatek tohoto klíčového vitamínu může vést ke zhoršení kognitivních funkcí. Vitamín B6 a další vitamíny ze skupiny B jsou také klíčové pro udržení funkce mozkových neurotransmiterů.

Zdravé trávení

Díky obsahu vlákniny je mango také nesmírně zdravé pro trávicí systém. Udržuje jej v dobré kondici a preventivně chrání před problémy s trávením.

Imunitní funkce

Imunitní systém či obranyschopnost organismu je tím, co chrání lidské tělo před řadou nemocí. Mango se podílí na zvyšování funkcí imunitního systému. Důvodem je především vysoký obsah vitamínu C. Vždyť jeden šálek manga poskytuje téměř 80 % denní dávky vitamínu C.

Stárnutí

Mango obsahuje také řadu anti-aging živin, které zpomalují proces stárnutí a zmírňují jeho projevy. Jedná se především o vitamín A, který podporuje obnovu tkání a je používán i lokálně v boji proti vzniku vrásek a stárnutí kůže. Vitamín C je také skvělým antioxidantem, který chrání před oxidačním poškozením a zvyšuje produkci kolagenu. Jedná se o typ proteinu, který chrání před vznikem vrásek a zvyšuje pružnost pokožky.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button