PrevenceRady a tipyZdraví

Smrkové výhonky jako lék na kašel a nachlazení

Během května a června pučí mladé smrkové větvičky obsahující obrovské množství vitamínu C. A právě z těchto výhonků lze hezky podomácku vytvořit léčivé sirupy.

Méně známý smrkový sirup má úžasnou schopnost rozpouštět hleny, napomáhá usnadnit vykašlávání a uvolňuje dýchací cesty.

Jak je to se sběrem mladých výhonků?

Již s během prvních teplých měsíců dochází po zimním spánku k probouzení jehličnanů, tudíž právě ihned zpočátku května a června je vhodná doba pro sběr mladých smrkových výhonků.

Výhodou je, že lze použít i výhonky jiných jehličnanů, například mladé výhonky borovice či jedle. Je dobré sbírat v oblastech, které jsou ušetřeny od jízdy aut a v co možná největší vzdálenosti od města.

Jakým způsobem smrkový sirup funguje

Jak již bylo zmíněno výše, mladé výhonky ze smrku se vyznačují vysokým podílem vitamínu C, tudíž obrovsky pomáhají již při prvních příznacích jarního nachlazení či rýmě a kašli. Dále ulehčují vykašlávání, pomáhají uvolnit dýchací cesty a rozpouští hleny.

Odborníci dokonce tvrdí, že domácí smrkový sirup zmírňuje příznaky revmatu a ještě k tomu snižuje bolesti končetin a svalů, postará se o odvod toxických látek z těla a podílí se na imunitu organismu.

Na výrobu budeme potřebovat:

Nutno dodat, že množství jednotlivých surovin je přímo závislé na velikosti objemu láhve a množství sirupu, kolik míníme vyrobit.

Je dobré řídit se daným poměrem:

1 sklenice sirupu potřebuje 1/2 poháru výhonků a zhruba stejné množství (1/2 poháru) cukru a půlka citronu

  • smrkové výhonky (světlá koncová část větvičky, max. délka 5 cm)
  • cukr
  • citrón
Krok za krokem
Krok 1

Nasbírané výhonky vložíme do studené vody a poté počkáme, dokud se neokapou.

Krok 2

Připravenou a předem umytou láhev naplníme výhonky, cukrem a kolečkem citrónu.

Krok 3

Tímto způsobem vrstvíme do té doby, dokud nebude láhev plná.

Krok 4

Poté si to stiskneme rukama a převážeme celofánem.

Krok 5

Nyní láhev dáme k oknu tak. Nevadí, pokud na sirup bude svítit Slunce.

Krok 6

Takto připravenou směs ponecháme odstát 2 – 3 týdny. Směs nám zhnědne, zezlátne a zhoustne.

Krok 7

Po uplynutí této doby přecedíme směs přes sítko či jemné plátno.

Krok 8

Nyní je sirup dokončen a můžeme jej slít do lahví. Uchováváme v chladném prostředí.

 

 

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button