JídloRady a tipy

Recept: Zdravý bramborový salát s avokádem

Přemýšlíte nad možnou alternativou při přípravě bramborového salátu? Rádi zkoušíte nové recepty a máte pocit, že je na čase zkusit něco modernějšího? Velmi oblíbenou potravinou se v posledních letech stalo avokádo. Nejenže se k nám již dováží v dobré kvalitě, ale přináší do jídelníčku mnoho zdravých látek, antioxidantů a tuků. Zkuste si doma vykouzlit zdravý bramborový salát s avokádem. 

Netradiční recept

Tento recept je netradiční verzí klasického českého bramborového salátu. Avokádo je skvělou přísadou do bramborového salátu, jelikož samo o sobě nemá příliš výraznou chuť, ale dokáže vykouzlit měkkou strukturu, která obalí brambory, podobně jako majonéza či jogurt. Tím nejdůležitějším však je, že avokádo přináší do bramborového salátu dávku zdraví.

Indredience

  • 500 g malých salátových brambor
  • 100 g zelených fazolech
  • 250 g hrášku (mražený)
  • 1 velké zralé avokádo či 2 malá
  • lžička citronové šťávy

Dresink

  • 100 ml majonézy
  • 50 ml bílého jogurtu
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce vody

Nejdříve si uvařte brambory ve šlupce, přibližně 20 minut, záleží však na velikosti brambor. Poté je přeceďte a nechte vychladit. Nakrájejte si brambory na silnější plátky či na půlky. Záleží, zda použijete malé salátové brambory či velké.

Poté si připravte fazolky a hrášek. Pokud máte čerstvé fazolky, ukrojte jim špičky a konec navazující na stonek. Poté fazolky a hrášek uvařte na páře, zchlaďte studenou vodou. Nechte řádně okapat.

Zamíchejte si veškeré ingredience na zálivku, dochucujte solí a pepřem podle vlastních preferencí.

Následně smíchejte brambory, fazolky, hrášek a zálivku ve velké míse. Až těsně před podáváním zamíchejte do salátu pokrájené avokádo a citronovou šťávu. Ta chrání avokádo před zhnědnutím. Zamíchejte do salátu a lehce dosolte. Přejeme dobrou chuť!

Jak vybrat správně avokádo?

Vybrat správné avokádo může být někdy problém. V českých supermarketech najdete avokáda přivážená z různých zemích, většinou mívají zelenou slupku, která je slabší či tmavě zbarvenou, která je silnější. Volte avokádo, které není potlučené, ani nikde zčernalé. Mělo by být již měkčí, ale ne důsledkem toho, že je natlučené. Po nákupu nechte avokádo doma ještě několik dní dozrát, aby změklo, až následně bude chutnat tak, jak má. A jak avokádo správně oloupat? Rozřízněte avokádo na půl. Zakruťte s ním pomalu dokola, až se vám uvolní jedna půlka, v druhé zůstane pecka. Do té opatrně zasekněte nůž a pomalým pootočením pecku vyndáte. Dužinu ze slupky dostanete s pomocí velké lžíce.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button