JídloTOP 10

TOP 10 potravin s antioxidačními účinky

V lidském organismu se vyskytují antioxidanty, ale i volné radikály. Některé antioxidanty si vyrábí organismus sám, jiné musí nutně získávat ze stravy jako účinnou ochranu zdraví organismu. Hovoříme-li o potravinách s antioxidačními účinky, máme na mysli stravu, která má protizánětlivé vlivy. Nebezpečné je, pokud jsou hladiny antioxidantů v těle nižší, než hladiny volných radikálů, ať už kvůli  nezdravé stravě, expozici toxinům či jiným faktorům. Důsledkem toho může být zrychlené stárnutí, poškození buněk, přetížený imunitní systém apod.

Co jsou antioxidanty?

Antioxidant je látka, která omezuje aktivitu kyslíkových radikálů, snižují také pravděpodobnost jejich vzniku či je převádějí do méně reaktivních či dokonce nereaktivních stavů.  Díky nim je proces oxidace v organismu omezen. Mezi antioxidanty patří desítky látek, které se do těla dostávají i prostřednictvím stravy, viz karotenoidy (beta-karoten, lykopen a vitamín C). Antioxidanty jsou také přidávány do potravin nebo domácích výrobků, aby se zabránilo oxidaci a jejich znehodnocení.

Vliv antioxidantů:

  • Zpomalení stárnutí (týkající se kůže, očí, tkání, kloubů, srdce a mozku)
  • Zdravější kůže
  • Snížené riziko vzniku rakoviny
  • Podpora detoxifikace
  • Podpora zdravého a dlouhého života
  • Ochrana před vznikem srdečních onemocnění a mrtvicí
  • Menší riziko vzniku kognitivních problémů (jako je demence)
  • Snížené riziko ztráty zraku nebo jeho poruch, jako je makulární degenerace

Top 10 potravin, které jsou bohaté na antioxidanty

ORAC (Oxygen Radical Absorb Capacity) je stupnicí pro měření antioxidační schopnosti potravin a nápojů. Jedná se o antioxidační kapacitu a ukazuje antioxidační sílu, kterou mají jednotlivé druhy potravin či potravinové suplementy. Díky nim zjistíme, které potraviny jsou nejlepšími antioxidačními spojenci pro naše zdraví.

  1. Goji:  4,310 bodů ORAC
  2. Divoké borůvky:  9,621 skóre ORAC
  3. Tmavá čokoláda:  20,816 skóre ORAC
  4. Pekanové ořechy  17,940 skóre ORAC
  5. Artyčok (vařený):  9416 ORAC skóre
  6. Bezinky:  14,697 skóre ORAC
  7. Fazole:  8,606 bodů ORAC
  8. Brusinky :  990 ORAC skóre
  9. Ostružiny:  5,905 skóre ORAC
  10. Koriandr:  5,141 skóre ORAC

Top 10 bylin s obsahem antioxidantů

Některé druhy bylin a koření mají silné antioxidační účinky.

  • Hřebíček: 314,446 skóre ORAC
  • Skořice: 267,537 skóre ORAC
  • Oregano: 159,277 bodů ORAC
  • Kurkuma: 102,700 skóre ORAC
  • Kakao: 80,933 bodů ORAC
  • Kmín: 76,800 skóre ORAC
  • Petržel (sušená): 74,349 ORAC skóre
  • Bazalka: 67,553 skóre ORAC
  • Zázvor: 28,811 skóre ORAC
  • Tymián: 27,426 skóre ORAC

Mezi další byliny, které jsou bohaté na antioxidanty patří česnek, kajenský pepř či nesmíme zapomenout na účinný zelený čaj. Ideální je denně konzumovat některé z druhý bylin či čajů.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button