Jídlo

Top 15 potravin, které obsahují vitamín B2

vitamin B2
Napsáno od Barbora

K udržování energetické úrovně v těle a optimalizaci zdraví srdce je riboflavin, vitamin B2, opravdu nepostradatelný. Má vliv na mnoho tělesných funkcí. Vitamín B můžete do svého těla doplňovat prostřednictvím různých zdrojů, najdete ho například v mase, mléčných výrobcích, luštěninách apod.

 K udržování energetické úrovně v těle a optimalizaci zdraví srdce je riboflavin, vitamin B2, opravdu nepostradatelný. Má vliv na mnoho tělesných funkcí. Vitamín B můžete do svého těla doplňovat prostřednictvím různých zdrojů, najdete ho například v mase, mléčných výrobcích, luštěninách apod. Jeho dostatečná konzumace je prevencí chronických onemocnění, podporuje také zdraví vašich vlasů a pokožky. Dbejte na dostatečný přísun vitamínu B2 ve vaší stravě i vy!

Co je riboflavin?

Riboflavin, více známý pod názvem vitamin B2, je ve vodě rozpustný vitamín, které se podílí na správných funkcí energetického metabolismu. Pomáhá tělu využívat jiné vitamíny typu B, jako je niacin a thiamin, aby mohli lépe vstřebávat energii z potravin, které konzumujeme. Riboflavin funguje také jako hlavní složka dvou důležitých koenzymů v těle, flavin mononukleotid a flavin adenin dinukleotid. Každý z nich se přitom podílí na „výrobě“ energie, udržování buněčných funkcí a podpoře správného růstu a vývoje. Je důležitý také pro udržení hladin homocysteinu v krvi, jedná se o typ aminokyseliny, která se může podílet na rozvoji srdečních onemocnění.

Přínosný riboflavin

Studie ukazují, že riboflavin může podpořit zdraví srdce, předcházet migrénám a dokonce chránit před vznikem rakoviny. Tento základní vitamin se nachází v různých potravinách, jako je maso, mléčné výrobky, vejce a zelenina, takže je snadné uspokojit vaše potřeby na jeho denní příjem.

Top 15 potravin, které obsahují vitamín B2

  1. Hovězí játra –  90 g: 3 miligramy (168 procent DD)
  2. Bílý jogurt – 1 šálek: 0,6 miligramu (34 procent DD)
  3. Mléko –  1 šálek: 0,4 miligramu (26 procent DD)
  4. Špenát –  1 šálek, vařený: 0,4 miligramu (25 procent DD)
  5. Mandle –  30 g: 0,3 miligramu (17 procent DD)
  6. Sušené rajčata –  1 šálek: 0,3 miligramu (16 procent DD)
  7. Vejce –  1 velké: 0,2 miligramu (14 procent DD)
  8. Feta sýr –  30 g: 0,2 miligramu (14 procent DD)
  9. Jehněčí  maso –  90 g: 0,2 miligramu (13 procent DD)
  10. Quinoa –  1 šálek, vařená: 0,2 miligramu (12 procent DD)
  11. Čočka –  1 šálek, vařená: 0,1 miligramu (9 procent DD)
  12. Houby –  1/2 šálku: 0,1 miligramu (8 procent DD)
  13. Tahini –  2 polévkové lžíce: 0,1 miligramu (8 procent DD)
  14. Losos –  90 g: 0,1 miligramu (7 procent DD)
  15. Fazole –  1 šálek, vařené: 0,1 miligramu (6 procent DD)

Co vám pravidelný přísun vitamínu B2 přináší?

  • Chrání před vznikem rakoviny
  • Udržuje zdravou pokožku a vlasy
  • Podporuje zdraví srdce
  • Působí jako antioxidant
  • Chrání před migrénou

Ochrana před migrénou

Migrény jsou opakující se bolesti hlavy, které doprovází také příznaky, jako jsou závratě, přecitlivělost na světlo či hluk, podrážděnost a bolestivost. I přestože je migréna většinou léčena léky a přeměnou životního stylu, je vhodné do své stravy dodat potraviny bohaté na vitamín B2, které poskytují úlevu a mohou dlouhodobě snížit riziko pro vznik dalších migrén.

Zdraví pokožky a vlasů

Kolagen tvoří velkou část svalů, kůže, kostí, kloubů, vlasů a nehtů v lidském organismu. Vzhledem k tomu, že riboflavin hraje roli v regulaci hladin kolagenu v těle, je jeho konzumace důležitá pro udržení zdravé pokožky a vlasů.

Podpora zdraví srdce

Jedním z nejpůsobivějších přínosů riboflavinu je jeho silný účinek na zdraví srdce. Riboflavin působí jako regulátor hladiny homocysteinu, což je aminokyselina nacházející se v lidském těle. Když se homocystein v krvi vytváří nadměrně, může způsobovat zúžení tepen a zvyšování rizika vzniku srdečních onemocnění, takže je pro vaše zdraví nezbytné udržet hladiny homocysteinu pod kontrolou. K tomu potřebujete právě pravidelný příjem vitamínu B2 ve stravě.

Zdroj

O autorovi

Barbora

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

error: