JídloReceptyZdraví

5 receptů na dokonalé krémové polévky

Krémové polévky se staly zajímavým osvěžením jídelníčku. Umí příjemně zahřát, dokonale zasytit, dodat dostatek vitamínů a minerálních látek a uspokojit chuťové pohárky. Nejednou vám příliš klasické vodové polévky se zeleninou či vývary? Vyzkoušejte si přípravu krémových polévek, které mnohem více ocení i vaše děti.

Krémová polévka

Dokonalá krémová konzistence a rozmanitá chuť, to jsou krémové polévky. Krémovou polévku si přitom můžete lidově připravit z toho, „co dům dal“ nebo vykouzlit opravdu delikátní dobrotu. Krémové polévky se připravují z rajčat, řepy, dýně, brambor, česneku, brokolice, cukety, květáku apod. Uvařené ingredience jsou však zpravidla rozmixovány a polévka je zjemněna smetanou, ale není to pravidlem. Díky rozmixování a smetaně jsou poté polévky opravdu krémové a pochutnají si na nich děti i dospělí.

Krémová rajčatová polévka

Rajčatová polévka je v jídelníčku mnoha z nás jasným favoritem. Milují ji také děti pro její sladkou chuť a ještě více si oblíbí tu krémovou. Připravte ji z:

  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 300 g zralých rajčat
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 lžíce sirupu/ cukr
  • 400 ml vody
  • smetana ke šlehání
  • sůl a pepř

V hrnci si rozehřejte olej a osmahněte nadrobno pokrájenou cibulku a poté také česnek. Přidejte k cibuli tymián, vmíchejte rajčatové pyré a nechte prohřát. Poté přidejte nakrájená rajčata, konzervovaná rajčata a vodu. Oslaďte sirupem či cukrem, přidejte sůl a pepř. Nechte polévku vařit a korigujte hustotu vodou. Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému a zjemněte smetanou. Rozředit můžete podle potřeby vodou.

Svěží polévka z cukety

Méně tradiční je již cuketová polévka, která vás překvapí svou dokonale zelenou barvou. Cuketa skvěle funguje s mraženým hráškem, který ji dodá sladkost a polévku chuťově doladí. připravte si ji z:

  • 500 g cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 700 ml zeleninového vývaru/ vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 300 g mraženého hrášku
  • citronová šťáva
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • sůl a pepř

Cuketu pokrájejte na větší kousky, podobně také česnek a cibuli. V hrnci na oleji a másla orestujte cibuli, česnek, cuketu a hrášek. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete a vařte cca 10 minut než cuketa změkne. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem, zjemněte smetanou a podle chuti dosolte a zakápněte citronovou šťávou. Polévku podávejte se strouhaným parmazánem, přidat můžete i čerstvé bylinky.

Jemný mrkvový krém

Chuťové pohárky vždy pohladí jemný mrkvový krém s krásnou oranžovou barvou. V období, kdy jsou dýně stále poměrně drahé, můžete využít sladké mrkve či si připravit polévku z jarní karotky. Na její přípravu budete potřebovat:

  • 4 mrkve
  • 600 ml zeleniného vývaru
  • 1 petržel
  • 1 stroužek česneku-malý
  • 1 brambora
  • 1 cibule
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hladkolistá petržel/opražená semínka
  • sůl a pepř
  • slunečnicový olej

Příprava mrkvové polévky je nesmírně snadná a rychlá. na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte mrkev, bramboru, petržel a poté také česnek. Zalijte vývarem, osolte a opepřete. Nechte vařit cca 15 minut. Poté přilijte smetanu a vše dobře rozmixujte tyčovým mixérem. Dosolte a dopepřete a nakonec ozdobte nasekanou petrželovou natí, popřípadě opraženými semínky.

Originální květáková se sýrem

Krémová květáková polévka je opravdovým hitem. V kombinaci se sýrem s modrou plísní vás uchvátí na první ochutnání. Na přípravu květákové polévky budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce lístků rozmarýnu
  • 1 květák
  • 500 ml mléka
  • 600 ml vývaru
  • 200 g staršího chleba
  • 80 ml smetany
  • sůl a pepř
  • 100 g sýru s modrou plísní

Začnete tím, že si na polovině oleje osmahnete cibulku, přidejte stroužky česneku a mírně opečte. Poté přidejte rozebrané růžičky květáku, a to bez košťálu. Krátce opečte a zalijte vývarem a mlékem. Vařte cca 20 minut.

Na plechu si smíchejte pokrájené kostičky staršího chleba s olejem a nasekaným rozmarýnem. Opékejte cca 10 minut při 200 stupních. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a zalijte smetanou. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte polévku s opečenými krutonky a posypte sýrem.

Bramborový krém

Není bramborová polévka jako bramborová polévka. Připravte si obměnu v podobě bramborového krému.

  • 600 g brambor
  • 1 cibule
  • 500-600 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 plátky slaniny
  • sůl a pepř
  • čerstvé bylinky

V hrnci nechte na másle zesklovatět cibulku, poté přidejte i na kostičky pokrájené brambory. Zalijte brambory vývarem, osolte a nechte provařit, dokud nebudou brambory měkké. Rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a nechte projít varem. Servírujte polévku s opečenými plátky slaniny dokřupava a čerstvými bylinkami. Dobrou chuť!

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/40394725773

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button