JídloRady a tipyRecepty

Švestky v hlavní roli aneb připravte si domácí švestková povidla, koláč, knedlíky či crumble

Vydejte se na sběr švestek dříve, než bude pozdě. Ze švestek totiž v kuchyni můžete vykouzlit opravdu jedinečné dobroty, a to slané i sladké. Švestky jsou však nejen skvělé chuťově, ale také velmi zdravé. Zvlášť pro osoby, které mají problémy s trávením. Připravte si ze švestek chutný koláč, švestková povidla na zimu nebo třeba dokonale šťavnatý crumble.

Švestkový koláč

Klasika, která nikdy nezklame, to je švestkový koláč. Připravit si jej můžete na desítky způsobů, ale mezi klasiky patří kynutý koláč se švestkami a drobenkou a také švestkový koláč s mákem. Švestky a mák spolu totiž dokonale fungují. Na koláč se švestkami a mákem si připravte:

  • 400 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • 350 ml mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • 150 ml oleje
  • 1 kg švestek

Drobenka a mák

  • 100 g mletého máku smíchaného s moučkovým cukrem
  • 125 g polohrubé mouky
  • 60 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 75 g másla
  • 2 lžíce rumu

V míse smíchejte mouku, sůl, cukr, poté přidejte žloutky, vlažné mléko a rozdrobte do středu droždí a vlijte olej. Vařečkou pomalu vypracujte hladké řídké těsto, které bude mít podobnou konzistenci jako to na lívance. Těsto poprašte moukou a nechte na teplém místě kynout.

Poté těsto vylijte na plech s pečícím papírem a s pomocí namočené stěrky ve vodě těsto rozprostřete. Vršek těsta poklaďte rozpůlenými švestkami, posypte mákem s moučkovým cukrem a drobenkou (stačí smíchat máslo, mouku a cukr). Pečte cca 35 minut při 180 stupních. Po vytažení z trouby můžete koláč pokapat rozpuštěným máslem s rumem.

Švestkový crumble

Crumble patří mezi klasické anglické recepty, které nikdy nezklamou. Servíruje se také s vanilkovou zmrzlinou a dokonale v sobě snoubí křupavost, šťavnatost a příjemnou sladkost. Připravte si jej z:

  • 18 ks švestek
  • 100 g hnědého cukru
  • 100 g strouhanky
  • 50 g mletého máku
  • 50 g lískových oříšků
  • 100 g másla

Začnete tím, že si na sucho opečete na pánvi strouhanku. Poté ji smíchejte s cukrem, máslem a špetkou soli, aby vám vznikla drobenka. Švestky přepulte a vypeckujte a řezem vzhůru je vyrovnejte na dno formy. Nyní je na čase je posypat mákem, nasekanými lískovými oříšky a posypat drobenkou. Takto pečte cca 20 minut při 180 stupních. Podávejte se zmrzlinou.

Voňavá povidla

Není nad domácí švestková povidla a jejich podzimní vůni. Připravte si jich zásobu na zimu a pečte z nich chutné dezerty až do jara. Vyzkoušejte si přípravu pečených povidel ovoněných badyánem a skořicí. Potřebovat budete:

  • 6 kg zralých švestek
  • 4 svitky skořice
  • 4 hvězdičky badyánu
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • med

Začněte předehřátím trouby na 180 stupňů. Švestky vypeckujte a přendejte na plechy, posypte je cukrem a přidejte skořici a badyán. Plechy vložte do trouby a pečte do změknutí, cca hodinu. Po upečení přendávejte postupně švestky i se šťávou do nádoby, ve které ji budete mixovat tyčovým mixérem. Nakonec vmíchejte kyselinu citronovou a podle chuti doslaďte medem. Plňte povidla do čistých zavařovacích sklenic a otočte je dnem vzhůru.

Švestkové knedlíky

Švestkové knedlíky patří mezi klasiku, která by na podzim v žádném jídelníčku neměla chybět. Připravte si domácí švestkové knedlíky z bramborového těsta. Potřebovat budete:

  • ½ kg brambor
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 20 ks švestek
  • mletý mák, tvaroh, cukr
  • máslo

Uvařené brambory ve slupce nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim vejce, sůl a mouku a vytvořte si těsto. Vál si posypte moukou, položte na něj těsto a vždy si kousek odkrojte. Vytvořte placičku, kterou z obou stran obalíte v mouce a uložíte do ní vypeckovanou švestku. Zabalte ji a vytvořte kouli. Připravené knedlíky vhazujte do vroucí vody. Vařte je postupně, vždy cca 5 minut na jednu várku. Po vyndání je vhodné přidat kousek másla, aby se zbytečně neslepily. Servírujte s tvarohem, mletým mákem, cukrem a máslem.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/foodmoods/9139088050

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button