HubnutíJídloMinerályVitamínyZdraví

Banány poskytují tělu mnoho živin, přidejte je do svého jídelníčku i vy

Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce nejen v Česku. Ačkoli se u nás nepěstují a pochází z jihovýchodní Asie, jsou běžně v obchodech dostupné. Banány jsou oblíbené i u dětí, mají sladkou chuť a příjemnou jemnou konzistenci.

Díky snadnému trávení a konzistenci, kdy nejsou potřeba zuby, jsou často první volbou ve chvíli, kdy maminky začínají s příkrmy dětí.

Výživová hodnota banánů

Banány obsahují antioxidanty a velké množství vlákniny. Obsah živin v jenom banánu je opravdu bohatý:

  • Kalorie: 112
  • Tuk: 0 gramů
  • Bílkoviny: 1 gram
  • Sacharidy: 29 gramů
  • Vláknina: 3 gramy
  • Vitamín C: 12 % denní hodnoty (DH)
  • Riboflavin: 7 % DH
  • Folát: 6 % DH
  • Niacin: 5 % DH
  • Měď: 11 % DH
  • Draslík: 10 % DH
  • Hořčík: 8 % DH

Banány mohou zlepšit hladinu cukru v krvi

I když mají banány vyšší obsah sacharidů, mohou zapříčinit nižší hladinu cukru v krvi. Rozpustná vláknina, obsažená v banánech, vytvoří během trávení gel. V nezralých banánech je obsažen škrob, ten tělo strávit nedokýže. Tyto dva typy vlákniny mohou zmírnit hladinu cukru v krvi po jídle.

Lidem s cukrovkou je doporučováno jíst banány jen v omezeném množství.

Banány podporují zdravé trávení

Vláknina obsažena v nezralých banánech je prebiotikum. Prebiotika jsou „potravou pro hodné bakterie“ v tlustém střevě.

Prektin, který je obsažen ve zralých i nezralých banánech, působí proti zácpě a změkčuje stolici.

Banány mohou být dobrými pomocníky při hubnutí

Banány dokáží zasytit, i když mají jen málo kalorií. Není náhoda, že jsou banány nejoblíbenějším ovocem sportovců. Vláknina a škrob zasytí a sníží chuť k jídlu.

Mohou mít pozitivní vliv na zdraví srdce

Dalším z důvodů, proč jíst banány je jejich vliv na zdraví srdce. Může za to v banánech obsažený draslík, který je životně důležitý pro zdraví srdce, zejména pro řízení krevního tlaku. Kromě draslíku pomáhá zdraví srdce hořčík, další minerál obsažený v banánech.

Antioxidanty zbavují tělo volných radikálů

Ovoce a zelenina bývají plné antioxidantů a banány nejsou výjimkou, nejvíce obsaženy jsou flavonoidy a aminy. Tyto antioxidanty jsou spojeny s mnoha zdravotními přínosy, působí preventivně před rizikem srdečních chorob a degenerativních onemocnění.

Pomáhají předcházet oxidativnímu poškození vašich buněk způsobenému volnými radikály. Bez antioxidantů se volné radikály mohou časem nahromadit a způsobit poškození, pokud se jejich hladina ve vašem těle dostatečně zvýší. 

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button