JídloPrevenceZdraví

Konzumujte více karotenoidů pro podporu zdraví pokožky i očí

Karotenoidy, tedy barviva, získáváme do svého těla konzumací určitých rostlinných potravin, zejména ovoce a zeleniny, jako je mrkev, sladké brambory či rajčata. Proč jsou však karotenoidy tak důležité pro naše zdraví a jaké jsou jejich další zdroje?

Karotenoidy

Karotenoidy jsou barviva rostlin, hub, řas, ale také mikroorganismů a živočichů. Pro nás je důležité, že se jedná o barviva, která zodpovídají za barevnost ovoce a zeleniny. Dělí se do dvou základních skupin, a to karotenů a kyslíkatých sloučenin. Pro lidské zdraví je však podstatných především 6 karotenoidů, tedy beta karoten, alfa karoten, kryptoxantin, lykopen, lutein a zeaxanthin. Karotenoidy jsou pro tělo nesmírně přínosné, jelikož mají silné antioxidační účinky. Jsou také fytonutrienty, které pomáhají bojovat proti poškození volným radikály a snižují riziko vzniku mnoha onemocněních.

Zdroje karotenoidů

Alfa karoten, i beta karoten, byste našli v mrkvi, sladkých bramborách a dýni. Lykopen je hojně obsažen v červených plodech, jako je vodní meloun, červený grapefruit, červený rybíz či aróniích, ale i v rajčatech. Zeaxanthin hojně obsahuje tmavozelená zelenina, dýně či červené papriky, ale i kapusta či špenát. Kryptoxantin obsahuje například mango, pomeranče a meruňky. Lutein byste nalezli v žlutočervené a zelené zelenině, viz špenát, ale i ve vajíčkách.

Nejlepší zdroje

  • dýně
  • mrkev
  • rajčata
  • sladké brambory
  • špenát
  • kapusta
  • citrusové plody
  • červené papriky
  • papája

S tukem!

Důležité je určitě zmínit, že potraviny s obsahem karotenoidů se musí konzumovat s troškou zdravého tuku, který napomáhá organismu tyto látky lépe vstřebávat a podpořit jejich účinnost. Nakapejte si tak do zeleninového salátu trochu olivového oleje.

Zdravotní přínos

Strava s obsahem karotenoidů je zdraví nesmírně přínosná a chrání preventivně před vznikem řady civilizačních chorob.

Vznik zánětů

Karotenoidy mají silné antioxidační vlastnost a chrání organismus před vlivem volných radikálů, které jsou příčinami předčasného stárnutí a degenerace. Nejsilnějším z karotenoidů je přitom lykopen.

Zdravý růst a vývoj

Nesmírně důležitý jsou karotenoidy i pro kojence, batolata a děti. Ovlivňují totiž zdravý růst a vývoj imunitního systému. Nezapomínejte proto vy konzumovat dostatek karotenoidů a dětem dopřávat dávku karotenoidů v jejich stravě. To zajistí především pestrá strava bohatá na čerstvou zeleninu a ovoce.

Zdraví očí

Karotenoidy, především lutein a zeaxanthin jsou nezbytné pro zdraví očí. Chrání totiž zrak a konzumovat by je měli především starší osoby, které by měly o zrak nadmíru pečovat. Nejen děti, ale také osoby v pokročilém věku by měly dbát o dostatečný příjem karotenoidů ve stravě. Například lutein a zeaxanthin podporují ostré vidění tím, že absorbují škodlivé ultrafialové paprsky a neutralizují volné radikály na oční sítnici. Snižuje se tak riziko vzniku makulární degenerace.

Posila imunitního systému

Klíčové jsou karotenoidy pro imunitní systém, který náležitě posilují. Karotenoidy mají totiž protizánětlivé, protinádorové a chemoprotektivní vlastnosti, které pomáhají v předcházení běžných infekcí, ale i vážným onemocněním, jako je rakovina.

Zdraví pokožky

Karotenoidy chrání i zdraví pokožku, a to před předčasným poškozením kůže i před vznikem rakoviny kůže. Strava bohatá na karotenoidy má tedy široké spektrum účinků. Chrání pokožku před předčasným stárnutím tvorbě vrásek, jejím vysušením apod.

Každý umí něco

Působení jednotlivých druhů karotenoidů je podobné, ale zajímavé je, že každý z nich specificky působí na jinou tkáň v organismu. Například beta karoten se v těle mění na vitamín A. Na ten se dokáže proměnit i alfa karoten či kryptoxantin, ale již ne v takovém množství. Všechny karotenoidy však vynikají silnými antioxidačními účinky a působí preventivně proti vzniku rakoviny. Stále však probíhají výzkumy, jaký z karotenoidů působí jako prevence na různé typy rakoviny. Karotenoidy jsou však také prevencí vzniku makulární degenerace a blokují tvorbu škodlivého cholesterolu v těle, tedy jsou i prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button