Jídlo

Rychle na šípky, tyhle recepty si nebudete chtít nechat ujít!

Šípky – plod růže, který zůstane, když rostlina přírodně odkvete – je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vitamínu C na planetě. Blízký příbuzný jablku, šípek může být užit též pro mnoho úžasných (a leckdy chutných) účelů, stejně jako jeho profláknutý příbuzný z druhého kolene. Čtěte dále, abyste se dozvěděli, jak šípek sklidit a jak z něj vytvořit mnoho vynikajících receptů, při kterých vám potečou sliny!

Rady na sběr šípků

Šípky jsou nejsladší, když jsou sklizeny v pozdním podzimu, jakmile plod ztmavne do temně červené nebo jasně červeno-oranžové barvy, a je lehce měkký na dotek. Šípky sesbírané předtím, než mohly změknout nebo změnit barvu, budou velice trpké.

Pokud plánujete použít šípky na recepty vyžadující odstranění semínek a chloupků, vybírejte raději vetší kusy na sběr, protože budou se budou lépe očišťovat, a ponesou více dužiny.

Pečlivě hlídejte vaše šípky, jak budou dozrávat. Pokud zůstanou na keři až moc dlouho, budou příliš měkké a seschnou, což je známka toho, že již více nejsou použitelné. Navíc zralé šípky přitahují pozornost divoké zvěře jako jsou ptáci nebo vysoká. Rychle jděte sesbírat co to jde, než vám je oďobe místní fauna!

Recepty se šípky

  1. Šípkový bylinný čaj

Životodárná Matka příroda nám přináší jemný, štiplavý a ovocný čaj za použití buďto čerstvých nebo sušených šípků. Perfektní pro zahřátí o chladném podzimním dni!

Ingredience: šípky, stévie v prášku, organické mátové lístky (volitelné)

Náčiní: konvice a hrnek na čaj

  1. Šípkový džem

Chutný a zdravý dodatek k sušenkám, muffinům, a jiným pečeným pochoutkám!

Ingredience: 8 hrnků šípku, 6 hrnků vody, ½ hrnku červě vymačkané citrónové šťávy, 1 kus želírovacího prostředku, ¼ čajové lžičky másla, 3 ½ hrnků cukru

Návod: Zalijte šípky vodou a přiveďte k varu. Nechte vařit na mírném stupni okolo hodiny, dokud šípky nezměknou. Rozmačkejte šípky na pyré a přeceďte přes velmi jemné síto. Sterilizujte vámi připravené nádoby. Slijte 3 hrnky šípkového roztoky do hrnce, přidejte citrónovou šťávu a želírovací prostředek. Přiveďte k varu, aby se prostředek rozpustil, a přidejte cukr. Vařte na vysokém stupni, aby směs bublala, pouze jednu minutu. Poté sundejte z plotny a nalijte do připravených nádob. Zapečeťte sklenice a máte hotovo!

  1. Šípkový sirup

Tento jednoduchý sirup se připravuje z čerstvých šípků, a může být přidán prakticky do všeho, aby pokrm oživil jak chuťově, tak barevně.

Ingredience: 9 hrnků vody, 1 kg šípků, 0,5 kg bílého krystalického cukru

Návod: Přiveďte k varu 6 hrnků vody a mezitím rozmixujte šípky najemno. Přidejte šípky do skoro vroucí vody a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, odstavte a nechte stát 15 minut. Přeceďte přes hodně jemné síto nebo látku. Šípkové zbytky vložte do hrnce a přilijte zbylé 3 hrnky vody a přiveďte k varu. Znovu nechte odstát 15 minut po dosažení bodu varu a znovu přeceďte. Všechnu extrahovanou tekutinu slijte do hrnce a nechte vařit, dokud vám nezbude přibližně na 3 hrnky. Přidejte cukr a vařte na vysokou teplotu 5 minut. Slijte do sterilizovaných nádob a zapečeťte.

  1. Šípková polévka (Nyponsoppa)

Tato polévka je tradičním švédským pokrmem. Je nejen velice lahodná, ale i leh

ká na uvaření a rozhodně to bude

něco nového

ve vašem jídelníčku.

Ingredience: 600 gramů čerstvých šípků, 2 litry vody, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičné mouky (škrobu)

Návod: Rozkrojte každou hlavičku šípku a odstraňte semínka i chloupky (doporučujeme si na tento zdlouhavý proces najít schopného pomocníka). Šípkové slupky poté přidejte do hrnce společně s vodou a přiveďte k varu po dobu cca 30 minut, dokud nezměknou. Snižte teplotu a povařte dalších 15 minut, abyste snížili množství tekutiny. Promixujte v kuchyňském robotovi a přeceďte přes velice jemné síto nebo látku. Tekutinu vraťte do hrnce a přidejte cukr. Trochu tekutiny smíchejte s kukuřičnou moukou (škrobem), aby vznikla tekutá pasta. Pomalu přidávejte tuto pastu do hrnce za stálého míchání a poté nechte vařit při nízké teplotě 10-15 minut, dokud směs lehce nezhoustne. Servírujte studené nebo teplé se šlehačkou.

  1. Šípky prodchnutý ocet

Tento velice jednoduchý recept je excelentní na salátové dresinky, marinády nebo na dodání štiplavé chuti vaší zelenině. Konec nudným salátům!

Ingredience: 1 hrnek šípků, 2 hrnky jablečného octa

Návod: Dejte šípky do skleněné nádoby a zalijte jablečným octem. Zakryjte a nechte louhovat po dobu až jednoho měsíce na chladném a tmavém místě. Sceďte ocet skrze kávový filtr nebo jemné síto, abyste se zbavili semen a chloupků, které jsou velice dráždivé. Zbylý roztok šípkem prodchnutého octa nalijte do čisté lahve a uzavřete víčkem nebo korkem a uchovávejte na chladném tmavém místo po dobu až šesti měsíců.

Tak tedy honem na šípky, ať si můžete tyto a spoustu jiných receptů připravit doma! Nejen, že získáte velice lahodné pochutiny a oživíte si jídelníček, ale dostanete se šípkem i všechny jeho zdravotní benefity, a to se vyplatí.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button