Jídlo Návod

Připravte si zdravé domácí máslo, není na tom nic těžkého

Jana Novotná
Napsáno od Jana Novotná

Vyměnit kupované máslo za klasické organické je to nejlepší, co pro své zdraví můžete udělat. Klasické máslo kupované v obchodě obsahuje pasterizované mléko a trans-tuky, zatímco domácí je plné vitamínu A a je prospěšné pro váš organismus. Dnes si ukážeme, jak si takové domácí máslo připravit.

Ingredience:

  • 2x smetana ke šlehání (2 balení, tedy přibližně 500g)
  • mořská sůl
  • bylinky, sušená rajčata
  • tyčový mixér s vysokou nádobou
  • jednorázové gumové rukavice

PřípravaVLUU L310 W / Samsung L310 W

Připravenou smetanu vlijte do nádoby a šlehejte tyčovým mixérem. Doba šlehání se liší podle použité smetany, teploty a množství stabilizátorů. Vyšlehejte smetanu do husté a objemné pěny. Nepřestávejte, pokračujte dál. Při dalším šlehání by se měla šlehačka srazit. V této fázi už můžete vidět tuk, který je oddělený od syrovátky. Nyní vše vylijte do jemného cedníku, pod něj vložte misku, do které vám bude odkapávat syrovátka. Syrovátku můžete následně vypít, připravit si z ní ovocný koktejl či ji použít při pečení.

Nyní si nasaďte gumové jednorázové rukavice a máslo promačkejte, tím se uvolní zbylá syrovátka. Misku dejte stranou a cedník vložte pod co nejstudenější tekoucí vodu a dále máslo promačkávejte, abyste z něj dostali poslední kapky syrovátky. Čím více syrovátky odstraníte, tím bude trvanlivost másla delší a zlepšíte i jeho konzistenci. Pokud máslo důsledně nevymyjete, může rychle zhořknout. Nyní dejte máslo do formičky či ho jednoduše zabalte do potravinové fólie a nechte ztuhnout v lednici. Pokud chcete máslo vylepšit, přidejte do něj trochu soli a nasekané bylinky či sušená rajčata. Z obyčejné smetany tak za cca 15 minut vyrobíte chutné máslo, které může mít chuť přesně podle vás. Vyzkoušejte ho i vy.

Zdroj

O autorovi

Jana Novotná

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

8 komentářů

  • Bohužiaľ, nie je to žiadne domáce maslo…je z mlieka a smotany z obchodu, od kráv, ktoré sú neprirodzene kŕmené genetickou kukuricou a sójou /zmeskami/ a tým pádom je na konzumáciu nevhodné

  • „Klasické máslo kupované v obchodě obsahuje pasterizované mléko a trans-tuky“ .. uděláme si vlastní z klasické smetany ke šlehání kupované v obchodě obsahující pasterizované mléko a trans-tuky .. tak jo… :o)

  • …a ta smotana resp slahacka z obchodu je z akeho mlieka ? Urcite je pastetizovana ved sa pozrite na trvanlivost ! Neznasam ked robi niekto z ludi verejne hlupakov… Mozno bude v takomto masle menej stabilizatorov atd……

  • Dekuji za navod. Maslo jsme kdysi na vesnici delali v takove drevene maselnici a tlouklo se to tloukem. Ta chut je nezapomenutelna. Ale jeste me nenapadlo udelat si sama maslo doma. Diky.

Zanechte komentář