Rady a tipy

Recept: Připravte si domácí vaječný likér bez obsahu laktózy

Máte alergii na laktózu a nemůžete konzumovat kravské mléko, přitom byste si rádi během vánočních svátků dopřáli vaječný koňak? Vyzkoušejte přípravu domácího vaječného koňaku bez obsahu alkoholu a mléka s obsahem laktózy. Nahradit ho můžete mlékem rostlinným či mlékem bez obsahu laktózy. Dopřejte si šálek vaječného likéru i vy. 

Zdravá varianta

Pokud jste příznivci zdravého stravování, můžete si připravit domácí vaječný koňak podle tohoto receptu. Neobsahuje totiž žádný alkohol, místo kravského mléka je použito mléko kokosové a namísto rafinovaného cukru můžete použít javorový sirup či jiné rostlinné sladidlo. Vanilkový lusk dodá vaječnému koňaku tu pravou chuť. Vyhnete se tak laktóze i rafinovanému cukru.

Historie vaječného likéru

Vaječný likér je tradiční vánoční nápoj, který se běžně připravuje z mléka, smetany, žloutků a vaječných bílků a cukru. Kulinární historici si však nejsou naprosto jisti historií výroby vaječného likéru. Domnívají se však, že kořeny přípravy tohoto nápoje sahají do rané středověké Británie. Zde pili horký nápoj z mléka s trochou alkoholu a kořením. Později se do receptu přidávalo víno či pivo a byl obohacen o vejce.

Nutriční hodnoty

Jedna porce vaječného likéru obsahuje:

  • 201 kalorií
  • 4 gramy bílkovin
  • 17 gramů tuku
  • 3,3 gramů sacharidů
  • 4,3 gramy cukrů
  • 58 miligramů cholesterolu
  • 77,8 miligramů sodíku
  • 0,8 miligramu železa (4,4% DD)
  • 13,6 miligramů vápníku (1,4% DD)

Podle tohoto receptu si připravíte vaječný likér bohatý na bílkoviny, zdravé tuky a některé vitamíny.

Vejce: Vejce jsou vysoce výživné a poskytují množství bílkovin, selenu, vitamínu A a B.

Javorový sirup: Místo toho, abyste použili zpracovaný bílý cukr, dopřejte vaječnému koňaku javorový sirup. Zdravější přírodní sladidlo, které je jistě zdravější než rafinovaný cukr. Javorový sirup obsahuje 24 fenolických sloučenin, které mají antioxidační a antimikrobiální vlastnosti, které přenáší do vašeho organismu.

Kokosové mléko: Místo klasického mléka použijte v tomto receptu mléko kokosové. Má vysoký obsah tuku, ne však nezdravého cholesterolu. Kokosové ořechy jsou skvělým zdrojem mastných kyselin, u kterých byly prokázány příznivé zdravotní účinky.

Skořice:  Skořice přidává typickou vánoční chuť a je přínosná i vašemu zdraví. Má příznivý vliv především pro diabetiky s 2. typem cukrovky, pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, triglyceridy, hladinu LDL cholesterolu a zahřívá přirozeně organismus. Nastartuje metabolismus a pomáhá hubnutí přebytečných tuků.

Příprava

čas: 1 hodina 30 minut
porce: 8

  • 2 šálky „odpařeného“ kokosového mléka (neslazené kondenzované mléko)
  • 2 šálky kokosového mléka
  • 4 vejce
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 vanilkový lusk
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky kardamonu
  • 1 lžička mandlového extraktu

Ve velkém hrnci rozmíchejte „odpařované“ i kokosové mléko, mandlový extrakt, kardamon, muškátový oříšek, skořici, javorový sirup a vnitřní část vanilkového lusku. Nechte směs pomalu přivést k varu.

Ve středně velké míse si vyšlehejte čtyři žloutky, dokud se nebudou objevovat malé bubliny a směs nezesvětlá. Přelijte trochu  mléčné směsi ke žloutkům, ale velmi opatrně. Promíchejte, žloutky musí dosáhnout podobné teploty jako směs v hrnci. Přelijte žloutky do hrnce se směsí mléka. Nechte mírně povařit a poté sundejte z tepla.

Poté ušlehejte v míse bílky. Následně pomalu zamíchávejte bílky do směsi mléka a koření. Nechte směs vychladit v chladničce a poté servírujte posypané skořicí. Přejeme příjemnou vánoční pohodu se sklenkou zdravého vaječného likéru!

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button