JídloRady a tipyZdraví

8 léčivých bylin, které by u vás doma či v bylinkové zahrádce rozhodně neměly chybět

Bylinky nejsou jen skvělým prostředkem dochucující pokrmy, přinášející navíc svěžest a nové vůně. Bylinky jsou přínosné i ze zdravotního hlediska. V malých zelených lístcích se totiž skrývají zajímavé účinky, které mohou podporovat nejen zdravé trávení, ale i zdraví srdce, pomohou při kašli či migrénách. Jaké bylinky by tedy ve vaší bylinkové zahrádce určitě chybět neměly?

Bazalka

Bazalka je klasikou na poli bylinek. Snadno si ji doma vypěstujete ze semínek a využijete ji při přípravě celé řady pokrmů, ať už se jedná o saláty, omáčky, pizzu, dresinky apod. Bazalka má svěží chuť a nesmí chybět v italské kuchyni. Připravit si z ní můžete i domácí máslo či ji přidat do bylinkového másla. Bazalka podporuje správné zažívání, stará se o zdraví trávicího traktu a pomáhá i při odvodňování organismu.

Oregano

Dobromysl obecná je bylinkou podobně oblíbenou jako bazalka. Používá se často v italské kuchyni, ale může mít podobné využití jako majoránka. Nádherně voní a je nedílnou součástí středomořské kuchyně, setkáte se s ním i ve francouzských či řeckých pokrmech. Oregano podporuje chuť k jídlu, má příznivé účinky na trávicí systém a působí protizánětlivě.

Tymián

S tymiánem už to s používáním tak slavné není, přitom se jedná o dokonale vonící bylinku, která se nehodí jen do rajské, ale i do zeleninových pokrmů. Vyzkoušejte jej přidat do salátů, na pečené brambory, k masu či k rybě. Tymián se vám bude hodit především v průběhu podzimního a zimního období, tymiánový čaj totiž zmírňuje kašel i nachlazení.

Meduňka

Meduňka je skvělým doplňkem do sladkých pokrmů a oblíbený je především meduňkový čaj. Meduňka je typická charakteristickou citrusovou vůní a chutí a účinky, které často oceníme. Meduňka totiž zklidňuje a ideální je její použití při nespavosti, migrénách, ale zlepšuje také trávení a pomůže i na stres. Dopřejte si tedy meduňku, trápí-li vás problémy se spánkem či stresem.

Máta

Máta má velmi osvěžující chuť a vůni, kterou oceníte nejen při přípravě nejrůznějších nápojů či smoothie, ale i jako netradiční doplněk třeba do jogurtových dipů. Velmi oblíbený je však i mátový čaj, který podporuje správné trávení. Ať už vás bolí žaludek, trápí vás špatné zažívání či nadýmání, máta vám může snadno pomoci. Jedná se také o ideálního spojence při nachlazení.

Koriandr

V našich končinách poměrně netradiční bylinka, která však s rozvíjející se oblibou konzumace asijského jídla, získává na oblibě i u nás. Do přípravy pokrmů z vietnamské se totiž dnes pouští mnoho z nás a koriandr v těchto pokrmech rozhodně nesmí chybět. Své místo má samozřejmě i v kuchyni mexické, srílanské, thajské, indonéské apod. Objevte její specifickou chuť a vůni. Koriandr má pozitivní vliv na trávení, zmírňuje křeče, působí proti bakteriím E. coli i salmonely, snižuje také hladinu cholesterolu v krvi a dokonce pomáhá i při stavech úzkosti.

Petržel

Umístěte do své bylinkové zahrádky také hladkolistou petržel, která se skvěle hodí do polévek, zeleninových i masových pokrmů, salátů, dipů apod. Petržel je skvělým zdrojem vitamínu C, podporuje chuť k jídlu i správné zažívání. Chlubit se může také silnými dezinfekčními účinky. Klasická kudrnka má velmi specifickou chuť, hladkolistou oceníte v salátech i jako přídavek do šťouchaných brambor.

Rozmarýn

Snítka rozmarýnu dokáže nejen skvěle obohatit masové pokrmy, ale působí pozitivně také na lidský mozek. Podporuje chuť k jídlu, správné trávení a pomůže i při nadýmání. Posiluje také imunitní systém a podporuje dobrou náladu. Koupel z rozmarýnu dokonale osvěží a má pozitivní vliv i na vaši pleť. Pořiďte si proto rozmarýn i vy.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button