JídloRady a tipy

Ideální na sváteční odpoledne: perníkové vafle

Hledáte něco netradičního, co byste si mohli dát ke svačině na poslední vánoční svátek? Pak vás určitě nadchne tento recept, který není těžký, přesto tak lahodný. Skládá se z mokrých a suchých ingrediencí, které v sobě snoubí příjemné chutě, ale i krásnou vůni.

Mokré přísady

  • 1½ šálku mandlového mléka
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 4 lžíce kokosového nektaru nebo javorového sirupu
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

Suché přísady

  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 2 lžíce tapiokového škrobu
  • ¼ hrnku kakaového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky zázvorového prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • trošku mletého nového koření
  • 2 špetky mořské soli

Postup:

Všechny mokré ingredience společně rozšleháme ve velké misce. Všechny suché přísady prosejte do další velké mísy a jemně vmíchejte vlhké přísady. Před použitím nechte těsto minimálně 10 minut odstát. Nahřejte vaflovač a zvolte střední stupeň ohřevu, aby se pohanková mouka řádně propekla. V případě potřeby dolijte více mandlového mléka.

Servírujte s javorovým sirupem, čerstvým ovocem, kokosovým jogurtem či zmrzlinou a čokoládovou omáčkou.

Pohanková mouka je zpestřením v pečení i vaření

V pokrmu najdete mimo jiné pohankovou mouku. Pohanková mouka se vyskytuje ve dvou formách: světlá (vyrobená z loupané pohanky) nebo tmavá (neloupaná). Druhá má více vlákniny a chuti, zatímco první má jemnější strukturu i chuť. Jedná se o bezlepkovou mouku, takže ji mohou i lidé s celiakií. Kdo tento problém nemá, pohanková mouka se kombinuje skvěle i s jinými moukami, např. obyčejnou pšeničnou, ale i méně známou rýžovou.

Pohanková mouka se hodí do chlebu, koláče i nudlí do polévky. Mezi nejvýznamnější složky pohanky patří škrob, proteiny, minerály a polyfenoly, ale také vitamíny ze skupiny B. Konkrétně je vynikajícím zdrojem draslíku a esenciálních aminokyselin.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Back to top button