JídloReceptyZdraví

3 tipy na přípravu poke bowl: Zdravé osvěžení jídelníčku plné vitamínů a bílkovin

Poke bowl se stala obrovským hitem, který si razí cestu i do našich kuchyní. Dopřávat si toto zajímavé, extrémně zdravé, havajské jídlo můžete v mnoha kavárnách a restauracích, ale připravovat si jej také sami. Poke bowl je skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek i bílkovin a připravit si ji můžete vždy tak trochu podle vlastní chuti. Hodí se také do redukčních diet i pro osoby, které se snaží žít ve jménu zdravého životního stylu. Objevte s námi kouzlo poke bowl.

Poke bowl

Poke bowl je havajským pokrmem. Jeho název pochází z havajského poke označující „plátek“ či „řez“, což poukazuje na to, že obsahuje dokonale nařezanou rybu na jemné plátky či kostičky. Bowl je anglické slovíčko pro misku. V klasické poke bowl nesmí chybět syrová ryba, která se nakládá do speciální směsi, zpravidla se jedná o tuňáka či lososa, ale může obsahovat též chobotnici. Dále může obsahovat rýži, čerstvou zeleninu a ovoce a nejrůznější čerstvé klíčky či semínka.

Jídlo plné fantazie

Příprava poke bowl svazuje jen několik málo pravidel. Jedná se především o marinádu, do které se nakládá maso, jedná se o sojovou omáčku, sezamový olej, zelenou cibulku a někdy také rýžové víno. Další ingredience však můžete přidávat podle vlastní fantazie a chuti. Jednat se však vždy musí o jídlo barevné, které je složeno z čerstvých ingrediencí, které se hodí k syrové rybě. Klíčové je také výběr kvalitní ryby, nejlépe z volného chovu.

Lososová poke

V jednoduchosti je krása, a to platí i pro tento jedinečný pokrm. Připravte si proto lososovou poke misku s avokádem a svěží okurkou. Potřebovat budete:

  • 150 g lososa
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • jarní cibulku
  • 1/2 avokáda
  • salátovou okurku
  • 1 šálek uvařené sushi rýže
  • řasy wakame
  • klíčky

Začnete tím, že si naložíte čerstvého lososa. Pokrájejte jej na malé kostičky či plátky a naložte do marinády, kterou si připravíte ze sojové omáčky a seznamového oleje. V marinádě nechejte lososa odpočinout minimálně 3 hodiny. Poté si připravte misku, do které budete všechny ingredience připravovat. Nejdříve do misky vložte uvařenou rýži, na ni pokrájené avokádo, lososa, wakame, pokrájenou okurku, jarní cibulku a přidat můžete i čerstvé byliny, v tomto případě perilu a edameme lusky. Zvolit však můžete i jiné druhy zeleniny podle vlastní chuti.

Tuňáková poke

Vyzkoušet můžete přípravu také tuňákové poke bowl, která vás svou chutí nezklame. Na přípravu budete potřebovat:

  • 150 g čerstvého tuňáka
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce mirinu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/3 manga
  • 1/2 avokáda
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 šálek uvařené sushi rýže
  • chilli paprička
  • sezam

Čerstvá ryba skvěle funguje také s čerstvou chutí manga a okurky. Naložte si na kostičky nakrájenou rybu do marinády ze sojové omáčky, mirinu a sezamového oleje. Nechte marinovat minimálně 3 hodiny. Poté se pusťte do přípravy pokrmu. Vložte do misky sushi rýži, dále přidejte pokrájené mango na kostičky, avokádo na plátky, salátovou okurku na kostičky a přidejte naloženého tuňáka. Dozdobit vše můžete sezamem a pokrájenou chilli papričkou pro milovníky pálivého.

Krevetová poke

Zajímavou poke bowl si můžete připravit také z malých krevetek. Ty můžete mít doma na mrazáku a nutně nebudete potřebovat k přípravě poke čerstvou rybu. Připravte si ji z:

  • 80 g vařené sushi rýže
  • 100 g krevet
  • 40 g edamame fazolek
  • 15 g nakládaného zázvoru
  • 30 ml teriyaki omáčky
  • salátovou okurku
  • mrkev
  • čerstvý koriandr
  • sůl a pepř
  • stroužek česneku

Příprava této poke bowl je navíc nesmírně rychlá. Na pánvi si osmahněte malé krevety, opepřete je, osolte a přidejte trochu česneku. Poté přisypte edamame fazolky, které seženete nejčastěji v mražené formě.

Poté krevety s fazolkami přesypte do misky a smíchejte s teriyaki omáčkou a nasekaným koriandrem. Do misky si připravte rýži, na ni přidejte krevety s omáčkou a doplňte pokrájenou okurkou, nastrouhanou mrkví a ozdobte nakládaným zázvorem. Dobrou chuť!

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/surtr/33400872540 , https://www.flickr.com/photos/catsper/35695545466

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button