Jídlo

Tip: Zdravá snídaně s chia semínky

Připravit zdravou a zároveň vydatnou snídani bývá pro mnohé z nás problém. Knackebroty se sýrem, ovoce nebo jen tvaroh nám energii na celé dopoledne neposkytnou. Potřebujete, aby byla vaše snídaně zdravá a nakopla vás notnou dávkou energie. Vyzkoušejte snídat chia semínka, ne samotná, ale v jednoduchém receptu, který jsme si pro vás dnes připravili.

Proč chia semínka?

Chia semínka pochází ze šalvěje španělské, dříve plané rostliny, která má krásné fialové nebo bílé květy. Plodí semínka, která jsou nesmírně výživná a neuvěřitelně bohatá na živiny. Obsahují až 30% olejů, jsou zdrojem minerálů, bílkovin, vlákniny a omega 3 mastných kyselin. Jsou skvělou volbou pro začátek vašeho dne, jelikož při kontaktu s vodou se obalí jemným slizem, který zvýší objem stravy a zasytí vás. Chia semínka obsahují 3 krát více železa než špenát a 5 krát více vápníku než kravské mléko. Nadarmo jej nekonzumovali aztéčtí běžci a válečníci, kteří potřebovali dostatek energie na své dlouhé cesty.

Účinky chia semínek:

  • prevence rakoviny trávicího traktu
  • zlepšují imunitu
  • zdrojem energie
  • podporují trávení
  • hydratují vaše tělo zevnitř (hydrofilní)
  • snižují krevní tlak
  • snižují riziko vzniku osteoporózy
  • podporují zdraví kostí, vlasů a pokožky
  • snižují riziko cévní mozkové příhody
  • stabilizují hladinu cukru v krvi (vhodné pro diabetiky)

Začněte den se zdravou snídaní

Chia semínka seženete dnes již v každé zdravé výživě, někdy dokonce i v běžném supermarketu. Prodávají se i v bio kvalitě, seženete také mouku z chia semínek, chia olej nebo chia chléb. Semínka ovládla mnoho z našich potravin.

Ingredience na chia pudink:

  • chia semínka
  • rostlinné mléko
  • lněné semínko
  • banán
  • strouhaný kokos
  • sušené mango (či čerstvé)
  • med či sirup (agávový, datlový, rýžový)
  • jogurt
  • ovoce (banán, meruňky, jahody,…)

S tímto receptem byste měli začínat večer, aby vám pudink do rána stihl ztuhnout. Nejdříve si připravte nádobu, do které si výslednou směs nalijete. Může to být miska nebo sklenice, kterou můžete přenést i do práce.

Podle velikosti nádoby zvolíte poměr surovin. Není to nic náročného. Nyní si do mixéru vložte banán, kokos (nastrouhaný), lněné semínko a chia semínka (dostatečné množství, aby z nich vznikl pudink). Na 200 ml rostlinného mléka se doporučuje až 10 lžiček chia semínek. Do mixéru můžete vložit také sušené mango, to po rozmixování a spojení s mlékem dokonale změkne a chutná jako čerstvé. Nyní banán, kokos, chia semínka, lněná semínka a mango rozmixujte. Přidejte do směsi rostlinné mléko a trochu medu, aby byla směs sladká, jak ji máte rádi vy. Rozmixujte a vzniklou směs nalijte do sklenice či do misky. Dejte ji ztuhnout do lednice.

Ráno si na vzniklý pudink ještě připravte jogurt, který smícháte s medem a trochou kokosu. Navrch dozdobte vaším oblíbeným ovocem, ořechy či posypte kokosem. Dokonale zdravá a vydatná snídaně je na světě. Navíc si ji s klidem můžete vzít do práce. Stačí sklenici zašroubovat víčkem, navíc pudink se vám nikde nevylije.

Recept můžete samozřejmě různě variovat podle toho, jaké ovoce máte rádi. Místo banánu můžete mixovat lesní ovoce a dozdobit čerstvým mangem, malinami, ořechy, pukanci, granolou. Záleží jen na tom, co máte rádi.

Pokud jste si již někdy připravovali chia pudink, víte, že se může stát, že pudink neztuhne. Pravděpodobně proto, že jste použili málo chia semínek. To je však pochopitelné, jelikož nechcete k snídani sníst půl kila chia. To se vám však v tomto receptu stát nemůže, jelikož chia semínkům pomohou také lněná semínka a pudink navíc zahustí také kokos a rozmixovaný banán. Vyzkoušejte si připravit tento pudink a uvidíte sami.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button