JídloRady a tipy

Recept na domácí chléb bez hnětení

Pokud nechcete řešit tradiční recept na chléb, který v drtivé většině zahrnuje náročnou práci s ručním hnětením a nebo si nechcete pořizovat domácí pekárnu, je tento postup geniální!

A co si budeme povídat, vůni a křupavou kůrku domácího chlebu nic nepřekoná. Když je navíc ještě teplý, je to doslova slast.

Proti gustu žádný dišputát

Jsou lidé, kteří chléb koupí v obchodě nebo ho dokonce i zamrazí, ale když si přečtou tento recept, možná změní názor..čas přípravy je všeho všudy jen 10 minut.

Složení:

  • 0,5 kg univerzální nebo přímo chlebové mouky
  • 7 gramů droždí
  • ½ lžíce soli
  • 1 ¼ šálku vody
  • ¼ šálku cukru
  • 1 lžička avokádového oleje (nebo jiného oleje s vysokým bodem ohřevnosti)

Postup:

Jak začít? Úplně jednoduše smíchejte droždí s teplou vodou a dejte stranou, aby vzešel kvásek. V jiné míse spojte zase všechny suché přísady. Jakmile tak učiníte, vmíchejte směs kvasnic a vody.

Naolejujte velkou misku a vložte těsto dovnitř. Přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu na teplém místě kynout.

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte jej na pomoučené prkénko. Snadno uchopte okraj těsta a přeložte. Udělejte to tak 3 – 4 krát a chléb je připraven jít do pánve, aby se pěkně dozlatova opekl.

Nejlepší je litinová pánev potažená smaltem

Na její vnitřní stranu položte několik listů pergamenového papíru tak, aby dostatečně překrývaly okraj. Papír posypte kukuřičným škrobem, aby byl krásně křupavý. Na něj položte chléb. Jakmile těsto ještě malinko nabude, vložte jej do trouby o teplotě 220 °C s krytem na pánvi.

Nechte asi půl hodiny, potom sejměte kryt a pečte dalších asi 20 minut. Když chleba zní „dutě“ – to poznáte tak, že do něj zabouříte klouby, je hotov. Vyjměte jej z trouby nebo dejte na kovový rošt a nechte 5 minut odležet.

Tip na závěr: vršek chlebu můžete potřít máslem, ale není to nutné. Chutná dobře i tak.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Jana Novotná

Moje zdraví mi není lhostejné, proto sleduji trendy v oblasti péče a to nejen o zdraví fyzické, ale i duševní. Snažím se získávat nové informace a sleduji nové trendy v oblasti zdravého životního stylu. Velmi ráda zkouším nové recepty a nechávám se inspirovat novými návody a radami.

Podobné články

Back to top button