Domácí čaj proti nachlazení i jako prevence
Začíná období dešťů a plískanic a všude kolem nás se to bacily jen hemží. Ti šťastnější se jim úspěšně vyhýbají, ti méně šťastní začínají posmrkávat a kýchat. Pojďme si připravit čaj, který nám pomůže s bacily zatočit a zároveň posílí naši imunitu.
Suroviny na přípravu
Na přípravu základu budeme potřebovat pouze několik surovin: kousek zázvoru, jeden pomeranč, 2 lžíce medu (ideální je z domácího zdroje), šťávu z jednoho citronu a malou lžičku kurkumy.
Zázvor má, kromě jiného, protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, stimuluje krevní oběh, prohřeje celé tělo, pomáhá předcházet vzniku chronických onemocnění dýchacích cest a jeho účinky jsou i relaxační.
Pomeranč zvyšuje schopnost bílých krvinek v boji proti mikroorganismům, napomáhá při jejich množení a zároveň prodlužuje jejich životnost. Pomáhá zpomalovat postup virů v buňkách, zvyšuje tvorbu interferonu (protein proti virům). Flavonoidy v něm obsažené společně s vitamínem C ředí krev a tím zlepšují její cirkulaci. Obsahuje vysoce účinné antioxidanty – vitamín C, kvercetin (žluté přírodní barvivo – pomáhá likvidovat volné radikály), provitamin A a kyselinu listovou. Dužina, včetně bílé střední vrstvy, je bohatá na vlákninu.
Med působí jako antibakteriální činitel. Silice v něm obsažené zkapalňují hlen a usnadňují jeho vykašlávání, hojivé dextriny tlumí bolest zanícené sliznice. Lipový nebo jiný čaj slazený medem vyvolává pocení, po němž klesá teplota.
Citron je bohatým zdrojem látek, které posilují imunitu, cévy a napomáhají při uzdravování kůže. Vitamin C, v něm obsažený, je velice silným antioxidantem.
Kurkuma má široké spektrum použití. Mezi jinými zvyšuje odolnost organismu, podporuje imunitu, dokonce má vliv i na psychiku. Pomáhá při stimulaci zažívání a zároveň zlepšuje vstřebávání živin.
Postup výroby
Zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kousky, pomeranč omyjeme a rozkrájíme i se slupkou, také na drobnější části, vymačkáme citron, přidáme med a kurkumu a všechny přísady řádně smícháme. Vzniklou směs přendáme do dobře uzavíratelné nádoby a uložíme do lednice, kde nám vydrží tři až čtyři dny (pokud ji zatím, díky lahodné chuti, nespotřebujete). Na přípravu čaje používáme dvě až tři lžičky směsi, které dáme do plastového nebo keramického (ne kovového) sítka, přelijeme horkou (nikoli vařící) vodou a necháme asi dvě minuty vylouhovat. Čaj pijeme horký.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos