JídloRady a tipy

Domácí a zdravá přesnídávka

Ovocná přesnídávka – svačinka, kterou mlsají malé děti, teenageři ale i dospělí. Je to osvěžující pochoutka plná ovoce a vitamínů. V obchodě seženete různé příchutě. Ale určitě si spousta z vás alespoň jednou položila otázku, kolik ovoce vlastně obsahuje. Obzvlášť v případě, pokud jí hodláte nakrmit vašeho malého broučka. Etikety na vás křičí: SVAČINKA PLNÁ OVOCE. Ale je to opravdu tak?

A co takhle vyrobit si ji sami doma? Není na tom nic složitého. Je to vlastně ovocné pyré s přídavkem cukru. Pokud nechcete či nemůžete cukr použít (v případě, že ji budete dávat malým dětem či diabetikům) klidně ho vynechejte, ovoce samo o sobě obsahuje přírodní cukry. Nejčastěji se asi připravuje jablečná. To proto, že jablka jsou nejdostupnější ovoce, ač dnes v obchodě najdeme ovoce dovážené z různých zemí, jablka jsou nejvíce dostupná a každá zahrádka má určitě alespoň jednu jabloň. Pro přípravu jablečné přesnídávky nemusíte použít jablka krásná a bezchybná, naopak. Plody mohou být potlučené a nevzhledné. Nahnilému ovoci se však vyvarujte.

Suroviny pro přípravu

  • 5 kg oloupaných a odjádřených jablek
  • 2,5 litru vody
  • 3 pudinkové prášky s příchutí vanilky, chcete – li trochu exotiky, může být příchuť ananasová
  • ½ kg cukru (nemusí být)

Postup

  • Jablka pokrájíme na čtvrtky, vložíme do kastrolu, zalijeme vodou a vaříme. Doba varu závisí na zralosti plodů, čím jsou zralejší, tím je doba kratší.
  • Povařená jablka rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme pudinkové prášky, případně cukr.
  • Vzniklou hmotu řádně promícháme, pozvolna vaříme a mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky.
  • Řádně povařenou směsí, ještě horkou, plníme čisté a suché sklenice, které na krátkou dobu otočíme dnem vzhůru, tím zajistíme dobrou přilnavost víček.

Na výrobu přesnídávky můžeme použít i jiné druhy ovoce, vhodné jsou hrušky, broskve, jahody či meruňky. Ovoce také můžeme libovolně míchat, záleží jen na naší chuti.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button