Jídlo

Přečtěte si řádně etiketu aneb co je vanilínový cukr

Všimli jste si, že máte doma vanilínový cukr, i když jste mysleli, že jste koupili cukr vanilkový? Vanilínový cukr se stal levnější náhražkou klasického vanilkové cukru. Neobsahuje skutečnou vanilku, pouze její náhražky. Vanilka je totiž jednou z nejdražší a nejcennější plodin na světě. Pochází z orchideje a známá je již svým používáním od starých Aztéků. Má pozitivní vliv nejen na srdce, ale působí jako vzpruha pro celý organismus. Dopřejte si ji nejlépe ve své nejpřirozenější podobně, ve formě vanilkového lusku. 

Vánoční pečení

V průběhu vánočních svátků máme velkou spotřebu vanilkového cukru, přidáváme mnoha druhů cukroví. Není to zase tak dlouho, co se na plutech obchodů místo cukru vanilkového, objevil cukr vanilínový a mnoho z nás si toho ani nevšimla. Pravdou je, že vanilka je surovina drahá a nahradit ji je cestou, jak k nižší ceně tohoto produktu.

Náhražka za vanilku

Vanilku ve vanilínovém cukru nahrazuje vanilin a arovanilin. Chuť vanilínového cukru je však stejná jako cukru vanilkového. Vanilín je bílá krystalická látka, která má silnou květinovou vůni a sladkou chuť. Co se týče chemického složení, řadí se mezi fenoly, ethery a aldehydy. Vanilín však patří mezi přírodně identická aromata, jde však o syntetickou látku, tudíž označení není tak pravdivé, jak se na první pohled zdá.

Vanilkový lusk do vaší kuchyně

Dnes již můžete běžně, i když za vyšší cenu, zakoupit celý vanilkový lusk a přidat jej do svých pokrmů. Vanilka je plodina cenná, žádaná a také za ni dost zaplatíte. Cena vanilkového cukru u velkoobchodníků se pohybuje cca okolo sto korun za jeden kilogram u vanilínového cukru je to jen 25 Kč za kilogram, a to už je velký rozdíl. Vanilínový cukr se tak stává v mnohých potravinách levnější náhražkou, nejen ve vaší kuchyni, ale i v průmyslově vyráběném pečivu.

Jiné varianty

Připravit si však můžete i domácí vanilkový cukr z vanilkového lusku. Příprava domácího vanilkového cukru chce však čas a trpělivost. Nadrcený vanilkový lusk se musí po přibližně dvou týdnech v nádobě samovolně spojit. Jeden vanilkový lusk vám vystačí přibližně na půl kila cukru.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button