JídloZdraví

Nejlepší potraviny pro lidi s Crohnovou chorobou

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje gastrointestinální systém. Je považováno za autoimunitní onemocnění, protože imunitní systém omylem napadá zdravé buňky lemující trávicí trakt.

Crohnova choroba způsobuje příznaky, jako je bolest břicha, těžký průjem, únava, ztráta hmotnosti a podvýživa.

Dietní změny mohou pomoci snížit frekvenci a závažnost Crohnových záchvatů a mohou vám usnadnit uspokojení vašich nutričních potřeb. Zjistit, jak se stravovat, když máte Crohnovu chorobu, však není úplně jednoduché.

Některým potravinám byste se měli vyhnout, když máte Crohnovu chorobu, ale je dobré jíst, když jste v remisi – lékařský termín pro případy, kdy vaše Crohnovy příznaky odezní nebo se výrazně zlepší.

I když neexistuje jediná dieta, která by fungovala pro každého člověka s Crohnovou chorobou, odborníci zúžili, které potraviny jsou nejlépe tolerovány lidmi s Crohnovou chorobou a které potraviny mohou vyvolat vzplanutí a zhoršit příznaky.

Nejlepší ovoce pro Crohnovu chorobu

V remisi může většina lidí s Crohnovou chorobou tolerovat různé druhy ovoce,

  • Meloun
  • Kiwi
  • Pomeranče
  • Ananas
  • Malé porce ovoce, jako jsou jahody a borůvky

     

Odstranění slupek a semen z plodů může usnadnit jejich toleranci.

Pokud zažíváte záchvat, je důležité držet se dál od ovoce s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce se slupkou a semeny.

Nejlepší zelenina pro Crohnovu chorobu

Stejně jako ovoce má některá zelenina nízký obsah FODMAP. Zde je několik příkladů zeleniny s nízkým obsahem FODMAP:

  • Lilek
  • Zelené fazole
  • Mrkve
  • Okurky
  • Brambory
  • Hlávkový salát
  • Cuketa

streva-crohn

Nejlepší proteiny pro Crohnovu chorobu

Většinu zdrojů bílkovin je bezpečné jíst, když jste v remisi. Přidání zdroje rostlinných nebo živočišných bílkovin do vašich jídel a svačin vám může pomoci udržet si sytost a zajistit, aby vaše tělo dostávalo optimální bílkoviny pro udržení svalové hmoty.

Možná zjistíte, že štíhlejší zdroje bílkovin jsou pro váš trávicí systém jednodušší. Některé potraviny s vysokým obsahem tuku mohou u některých lidí s Crohnovou chorobou způsobit příznaky, ale můžete bez problémů tolerovat zdroje bílkovin s vyšším obsahem tuku, jako jsou ořechová másla a celá vejce.

Nicméně většina lidí s Crohnovou chorobou volí nízkotučné zdroje bílkovin, jako jsou:

  • Drůbež jako kuře a krůta
  • Ryby a korýši
  • Bílky
  • Tofu
  • Nízkotučný řecký jogurt

Nejlepší tuky pro Crohnovu chorobu

Když se cítíte dobře, potraviny, které obsahují zdravé tuky, by měly být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Zdravé tuky, které jsou obzvláště prospěšné, jsou omega-3 tuky, které se nacházejí v potravinách, jako jsou tučné ryby a korýši, a zdroje tuku bohaté na antioxidanty, jako je olivový olej.

Tyto zdroje tuku mohou pomoci snížit zánět spojený s Crohnovou chorobou a pomoci chránit před poškozením buněk.

Na druhou stranu diety s vysokým obsahem omega-6 tuků – které bývají zánětlivé – by mohly zánět a Crohnovy příznaky zhoršit. Potraviny s vysokým obsahem omega-6 tuků zahrnují sójový olej, řepkový olej, margarín a ultra-zpracované potraviny, jako je rychlé občerstvení.

Zde je několik příkladů zdravých tuků:

  • Olivový olej, lněný olej a avokádový olej
  • Ořechy, semínka a ořechová másla
  • Tučné ryby jako sardinky, pstruh a losos
  • Žloutky
  • Mléčné výrobky, jako je jogurt
  • Avokádo

Potraviny, kterým je třeba se vyhnout, pokud máte Crohnovu chorobu

Když máte Crohnovu chorobu, vaše strava se výrazně změní v závislosti na tom, zda jste v remisi nebo ne.

Když jste mimo remisi, budete muset dodržovat restriktivnější dietu, abyste zvládli své příznaky a snížili tlak na váš trávicí systém.

Doporučuje se vyhnout se následujícím potravinám, když nejste v remisi:

  • Plody se slupkou a semeny
  • Syrová zelená zelenina jako brokolice, květák nebo zelenina se slupkou
  • Celé ořechy
  • Celá zrna
  • Mléčné výrobky jako kravské mléko a smetanový sýr
  • Cukerné alkoholy jako sorbitol, mannitol a další cukerné alkoholy, které se nacházejí v žvýkačkách bez cukru, cukrovinkách, zmrzlině a některém ovoci a šťávách, jako jsou hrušky a švestky.
  • Sladká jídla, jako jsou koláče, sušenky, bonbóny a džusy
  • Potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků jako máslo, sádlo, kokos, margarín, smetana a smažená a tučná jídla
  • Alkohol včetně piva, vína a likéru
  • Kofeinové nápoje včetně sody, kávy a energetických nápojů
  • Kořeněná jídla

Zdroj obrázků: pixababy.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button