HubnutíJídloVitamínyZdraví

3 zdravější varianty mouky, vhodné i pro celiaky

Mouka je základní surovina pro výrobu dezertů, pečiva a těstovin.

Přesto jsou některé druhy mouky zdravější než jiné. Například bílé a univerzální mouky jsou méně zdravé, protože jsou rafinovány tak, aby z pšenice odstranily otruby a klíčky, které ukládají většinu vlákniny a živin.

Mnoho lidí jako takové má zájem nahradit bílou mouku zdravějšími možnostmi pečení a vaření.

Ve skutečnosti se některé oblíbené mouky vůbec nevyrábějí z obilí, ale spíše z ořechů nebo semínek.

Kokosová mouka

Kokosová mouka je mouka bez obilovin a lepku vyrobená mletím sušeného kokosové dužiny na měkký, jemný prášek.

Je kaloričtější než tradiční obilné mouky a je dobrým zdrojem bílkovin, tuku, vlákniny a minerálů, jako je železo a draslík.

Na rozdíl od obilné mouky obsahuje kokosová mouka podstatné množství tuku. Tento tuk je primárně nasycený a z velké části se skládá z triglyceridů se středně dlouhým řetězcem, které mohou snižovat záněty a podporovat zdravý metabolismus.

Kokosová mouka má mírně sladkou chuť, která se hodí k dortům, sušenkám, chlebu a dalšímu pečivu.

Mandlová mouka

Mandlová mouka se vyrábí mletím blanšírovaných mandlí na jemný prášek. Jelikož neobsahuje obilniny, je přirozeně bezlepkový.

Všimněte si, že mandlová mouka se liší od mandlové moučky, ta je vyrobená mletím mandlí s jejich slupkou.

Mandlová mouka je dobrým zdrojem hořčíku, omega-3 nenasycených tuků, rostlinných bílkovin a vitamínu E – silného antioxidantu. Mějte na paměti, že mandle, stejně jako ostatní ořechy a semena, mají vysoký obsah kalorií.

Quinoa mouka

Quinoa mouka se vyrábí mletím quinoa na jemný prášek.

Tato bezlepková pseudocereálie je široce považována za celozrnnou, což znamená, že nebyla zpracována a rafinována, takže její původní živiny zůstaly nedotčené.

Je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, železa a nenasycených tuků. Kromě toho se může pochlubit antioxidačními a protizánětlivými účinky, které mohou prospívat zdraví trávení, inhibovat růst nádorů a snížit celkové riziko onemocnění.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button