Jídlo

Salát z quinoi a černých fazolí + proč konzumovat quinou

Quinoa se u nás stala populární teprve před nedávnou dobou. Původem je z Jižní Ameriky a stala se oblíbenou alternativou potravin s lepkem; je totiž bezlepková a velmi cenná díky své nutriční hodnotě. Je významným zdrojem bílkovin, vlákniny, fosforu, hořčíku a železa. Vyzkoušejte s námi přípravu quinoi salátu s černými fazolemi a seznamte se s důvody, proč je dobré vlastně quinou konzumovat.

Proč konzumovat quinou?

Quinoa je ideální potravinou především pro vegany a vegetariány, kteří potřebují doplnit bílkoviny z jiných zdrojů. Quinoa je zdrojem komplexních bílkovin, jeden šálek obsahuje až 16 % denní dávky bílkovin. Jsou v ní obsaženy všechny důležité aminokyseliny. Ideální je pro osoby, které chtějí pečovat o svůj trávicí trakt; quinoa je totiž bohatým zdrojem vlákniny. Jeden hrnek quinoi obsahuje 1/5 dávky denní spotřeby vlákniny. Je skvělou prevencí mnoha onemocnění spojených s trávicím traktem a udržuje vás v kondici. Chrání před vznikem obezity.

Superpotravina

Quinoa je opravdovou superpotravinou. Kromě vysokého obsahu bílkovin a vlákniny je cenným zdrojem antioxidantů a flavonoidů, které mají protizánětlivé a antivirové účinky. Chrání vás tedy i před vznikem rakoviny. Obsahuje vitamín E, silný antioxidant, jenž chrání před volnými radikály. Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek. Mohou ji konzumovat celiaci i lidé, kteří se chtějí lepku vyhnout. V neposlední řadě quinoa skrývá mnoho minerálních látek, obsahuje železo, vápník, fosfor, měď, selen, mangan a hořčík.

Ingredience:

  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • ¾ šálku quinoi
  • 1 ½ šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • ¼ čajové lžičky kajenského pepře
  • 1 čajová lžička kmínu
  • mořská sůl
  • 2 plechovky černých fazolí, opláchnuty a vyčerpány
  • ½ šálku nakrájeného čerstvého koriandru

Připravte si větší pánev, kterou můžete zavřít pokličkou, či hrnec a rozehřejte si kokosový olej. Přidejte na pánev cibuli a česnek a lehce osmahněte. Nyní přisypte quinou a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte kmín, sůl, kajenský pepř a přiveďte směs k varu. Na mírném ohni vařte po dobu 20 minut. Přesypte směs do větší misky, promíchejte s propláchnutými černými fazolemi a koriandrem a podávejte. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button