Jídlo Léčba Prevence

Pampeliška – využijte léčivé vlastnosti jarní bylinky – 2. část

Napsáno od Karla Líbalová

V předchozím díle jsme si pověděli o účincích pampelišky při léčbě rakoviny a detoxikaci těla. Dnes si ukážeme další léčivé vlastnosti této jarní byliny.

Anémie

Podle lidového léčitelství Severní Ameriky můžete pampelišku využít při léčbě anémie. Tato bylina totiž obsahuje řadu antioxidantů, jako jsou fenolové sloučeniny, flavonoidy a kyselina kumarová. Tyto látky pomáhají chránit červené krvinky před poškozením volnými radikály a zvýšit jejich počet. Výzkum prováděný na myších ukázal, že počet červených krvinek a míra hemoglobinu se výrazně zvýší po podávání extraktu z pampelišky.

Zánět

Zánět je přirozenou odpovědí imunitního systému, jsou-li vaše buňky napadeny patogeny, jako jsou škodlivé bakterie a viry. Provedený výzkum na morčatech ukázal, že pampeliška má protizánětlivé účinky na organismus, především na plíce a střeva. Pokud trpíte záněty, pampeliška může poskytnout úlevu.

Cholesterol

Cholesterol není pro naše tělo úplně špatný. Jedná se o tukovou část, kterou naše tělo využívá k absorpci hormonů, vitamínů D a sloučenin pomáhající při trávení. Je ale známo, že vysoká hladina špatného cholesterolu způsobuje aterosklerózu, tedy hromadění tuku v tepnách. Provedená studie zjistila, že látky z kořenu a listu pampelišky snižují nezdravou hladinu cholesterolu v krvi, zatímco zdravý cholesterol udržují v normě.

Salát z listů pampelišky

Poškození jater

Jak jsme již výše zmínili, pampeliška je skvělým detoxikantem především pro játra. Tradiční medicína v Indii, Evropě a Severní Americe tvrdí o pampelišce, že je skvělým pomocníkem i při jejich léčbě. Tento fakt podnítil mnoho vědeckých pracovníků, kteří zjistili, že látky z listu i kořenu mají neuvěřitelně léčivé a regenerační účinky na játra. Jestliže trpíte onemocněním, které postihuje vaše játra, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem o užívání pampelišky.

Oxidační stres

Antioxidanty hrají důležitou roli v našem těle tím, že neutralizují volné radikály, které mohou způsobit poškození buněk. Volné radikály rovněž přispívají k rozvoji aterosklerózy, rakoviny, ztrátě zraku a mnoho dalších chronických onemocnění. Antioxidační vlastnosti pampelišky byly potvrzeny v nejedné studii. Zahrnout pampelišku do jídelníčku s sebou přináší velký příval antioxidantů.

Jak využít pampelišku

Existuje řada způsobů, jak zařadit pampelišku do svého jídelníčku. Pampeliškové listy můžete jíst čerstvé, nebo sušené a přidat si je do salátů, nebo smoothie. Také si z nich lze připravit čaj, či tinkturu. Extrakt z pampelišky můžete sehnat ve formě kapslí.

Pokud berete dlouhodobě léky, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem na užívání pampelišky.

Nevnímejte pampelišku jen jako otravný plevel, ale zařaďte ji do svého jídelníčku a poznejte její léčivé účinky i na sobě.

O autorovi

Karla Líbalová

Zanechte komentář

error: