JídloOstatníZdraví

Dužina z mladého kokosu je nutriční zázrak

Kokos je jednou z nejoblíbenějších a nejvšestrannějších potravin na planetě. Používá se jako dochucovadlo, olej, nápoj a dokonce i přísada do mnoha kosmetických produktů. Zatímco však mnoho lidí bude vychvalovat přednosti kokosového oleje, konzumace kokosové dužiny je ve skutečnosti nejlepším způsobem, jak přímo získat nejvyšší nutriční hodnotu z tohoto cenného ořechu.

Co je kokosová dužina?

Jedná se o dužinu z mladého kokosu. Rozhodně nejde o tvrdou dužinu kokosů, které můžete vidět v supermarketech. V zahraničí se jí často říká „coconut meat“, tedy kokosové maso. Jakmile se čerstvý kokos rozlouskne, můžete vypít kokosovou vodu a vydlabat dužinu lžící nebo nožem, podle toho, jak je měkká. Zralé kokosové ořechy mají tlustší, masitější dužinu, zatímco mladší kokosové ořechy mají jemnou dužinu, kterou lze velmi snadno oškrábat lžící. Bílá dužina je vysoce výživná, napomáhá trávení a pomáhá při péči o pleť. V tuzemsku kokosové palmy nerostou, takže si jen tak nedopřejete čerstvý kokos, ale můžete si pořídit mraženou kokosovou dužinu nebo dužinu v prášku. Její popularita rapidně roste, protože je nutričně velmi nabitá. Na čerstvou kokosovou dužinu můžete narazit při cestování do exotických zemí, kde si ji můžete vychutnat, stejně jako čerstvé kokosové mléko.

Kokosová dužina

Nutriční obsah na 100 gramů:

  • Voda: 46,99 g
  • Energie: 354 Kcal
  • Bílkoviny: 3,33 g
  • Celkové lipidy (tuky): 33,49 g
  • Sacharidy: 15,23 g
  • Vláknina: 9 g
  • Cukry: 6,23 g
  • Vápník: 14 mg
  • Železo: 2,43 mg
  • Hořčík: 32 mg
  • Fosfor: 113 mg

Výhody kokosové dužiny

Podívejme se na nejdůležitější zdravotní přínosy čerstvého kokosového masa.

Vláknina

Kokosové maso je skvělým zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro zdravý metabolismus a zdravé srdce. Půl šálku kokosového masa obsahuje 10 g vlákniny, více než pšenice nebo otruby. To může také pomoci při problémech s trávením a zlepšit pravidelnost vašich střevních pohybů.

Draslík

Většina druhů kokosových ořechů obsahuje působivé množství draslíku. Draslík je nezbytný minerál pro zdravé tělo. Nejen, že snižuje vysoký krevní tlak, ale také pomáhá vyrovnávat regulaci vody a sodíku ve vašem těle. To je jeden z důvodů, proč je draslík považován za obzvláště důležitý před nebo po cvičení. Půl šálku kokosového masa obsahuje 285 mg draslíku.

Bílkoviny

Kokos není jen zdrojem zdravého tuku, je také zdrojem bílkovin. I když nedodává kompletní bílkoviny, je skvělým zdrojem aminokyselin, obsahuje 17 z 20 esenciálních aminokyselin, které potřebujeme k fungování. Je obzvláště dobrým zdrojem threoninu, který obsahuje 97 mg v každé polovině šálku kokosového masa, což z něj činí druhý nejvyšší rostlinný zdroj této látky na světě. Threonin podporuje tvorbu kolagenu v těle, pomáhá budovat pojivovou tkáň a klouby. Poskytuje také podporu jater a kardiovaskulárního systému, silnou zubní sklovinu a hojení kůže.

Železo

Nikdo si nemyslí, že kokos je dobrým zdrojem železa, ale půl šálku kokosového masa obsahuje 11 % doporučeného denního příjmu železa. Železo pomáhá okysličovat krev a přivádět kyslík do zbytku těla, zvyšuje hladinu energie a pomáhá budovat zdravé svaly. Pravidelná konzumace čerstvého masa může pomoci předcházet různým příznakům anémie.

Folát

Vitamin B potřebný pro zdravou funkci červených krvinek, duševní vývoj a metabolismus, folát, se často vyskytuje v potravinách, jako jsou banány, chřest a špenát. Jedna půlka šálku kokosového masa však obsahuje 20 %, tedy téměř čtvrtinu vašeho doporučeného denního příjmu folátu.

Zdravé tuky

Riglyceridové tuky se středně dlouhým řetězcem v kokosovém mase pomáhají snižovat a regulovat návaly inzulínu v těle, čímž pomáhají předcházet ukládání tuku, zejména v oblasti břicha. Kromě podpory metabolismu jsou tytéž tuky využívány vašimi játry pro energii a při trávení vytvářejí termogenní efekt, který vám pomůže skutečně spálit více kalorií.

Zdroj obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button