Guacamole: nejoblíbenější dip na světě, na léto jako stvořený
Je léto a s ním začíná plno grilování. Chcete ochutnat k masu i něco jiného, než jen hořčici, kečup či kupovaný dresink? Namáčení jídla do guacamole, bylo v rukou Aztéků, kteří s tímto bravurním nápadem přišli.
I když v překladu není tento název až tak originální, neboť se jedná o omáčku nazvanou podle hlavní suroviny, tedy „avokádová omáčka“, na všech stolech je považována za skvost.
Přejmenování do španělsko-mexických slov „aguacate“ = avokádo a „mole“ = salsa, zůstane v gastronomii zřejmě napořád.
Jemná chuť s peprnějším koncem
Guacamole má sice jemnou chuť, ale s přidáním chilli a cibule dokáže vyniknout i u jiných kořenitých výrazných pokrmů. Kdo nemiluje guacamole, nemůže milovat avokádo, což by byla jistě škoda…
Recept – složení:
- 1 zralé avokádo
- 1 nakrájené rajče
- 1/2 nakrájené cibule
- 1 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
- 1 česnek
- černý pepř
- chilli
- mořská sůl
- lístky koriandru
Postup:
Avokádo podélně rozřízněte a následně i příčným směrem – to vám umožní dostat se k jádru a vyjmout ho. Lžící z něj vydlabejte dužinu, kterou rozmačkejte vidličkou. Zakápněte šťávou z citronu nebo limety, tak zabráníte zčernání.
Nakrájejte rajčata a cibuli na malé kousíčky. Přidejte nastrouhaný nebo jemně nasekaný česnek. Ingredience dobře promíchejte a v závěru dobře dochuťte solí, pepřem a chilli. Ozdobte lístky koriandru.
Pokud nemáte rádi chuť tohoto mexického koření, můžete jej vynechat a místo toho dát petržel. Když neseženete avokádo, lze si připravit i trochu jiný dip, např. ze salátové okurky a jogurtu.
Rady:
Guacamole dip se hodí k jakémukoliv pokrmu nehledě na roční období. Původním záměrem bylo podávat tuto lahodnou omáčku jako předkrm na klasických kukuřičných tortilách nebo na bruschettách z celozrnného chleba.
Jako příloha se hodí zejména ke kachnímu a krůtímu masu.
Poskytuje soubor makro i mikroživin
Najdete tu bílkoviny, komplexní sacharidy, vlákninu, esenciální mastné kyseliny, vitamín C, železo, vápník, zinek a další.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos