Hranolky: 4 důvody, proč se vyhnout jejich konzumaci
Hranolky, fenomén, který pohltil především chuťové pohárky malých dětí, ale i my dospělí si je rádi občas dopřejeme jako rychlou přílohu k našim pokrmům. Hranolky jsou pokrájené kousky brambor, které se smaží v oleji a dochucují solí či kořením. Jsou všechny hranolky nezdravé? A co může způsobit pravidelná konzumace komerčně vyráběných hranolek?
Zdravé versus nezdravé
Samozřejmě všechny hranolky na světě nemusí být nezdravé. Je důležité rozlišit, zda si koupíte hranolky ve fast-foodu či si je doma připravíte zdravou cestou. Hranolky, které se prodávají v rychlém občerstvení či v různých pouličních „okýnkách“ mohou být pro vaše zdraví nebezpečné, zvlášť pokud je jejich konzumace pravidelná. Hranolky obsahují velké množství přepáleného oleje a soli, přičemž ani jedna ingredience vašemu tělu v takové míře neprospívá. Pokud si připravíte domácí hranolky pečené v troubě s olivovým olejem, trochou soli a kořením, jedná se o zdravější variantu, zvlášť pokud si hranolky připravíte z mrkve, řepy či batátů.
Jedna průměrná porce hranolků z fast foodu obsahuje:
- 370 kalorií
- 45,7 g uhlohydrátů
- 4,5 g bílkoviny
- 18,9 g tuku
- 4,9 g vlákniny
- 266 miligramů sodíku
- 415 miligramů omega-3
- 4,961 miligramů omega-6
- 0,6 miligramu vitaminu B6 (30 procent DD)
- 0,4 miligramů thiaminu / vitaminu B1 (26 procent DD)
- 655 miligramů draslíku (19 procent DD)
- 70,2 mikrogramů folátu (18 procent DD)
- 3.2 miligramy niacin (16 procent DD)
- 154 miligramů fosforu (15 procent DD)
- 8,5 miligramů Vitaminu C (14 procent DD)
- 0,3 miligramu manganu (13 procent DD)
- 37,4 miligramu hořčíku (9 procent DD)
- 0,8 miligramů kyseliny pantothenové (8 procent DD)
- 0,1 miligramu mědi (7 procent DD)
- 1 miligram železo (6 procent DD)
Zvyšují riziko vzniku rakoviny
Komerčně vyráběné hranolky mohou v některých případech obsahovat akrylamid. Chemikálii, která byla nalezena v některých škrobových potravinách během vaření při vysoké teplotě. Tato látka byla objevena v roce 2002. Během vaření při vysoké teplotě dochází k reakci mezi cukry a asparaginem (aminokyselinou), která vede ke vzniku akrylamidu. Nejhorší způsob přípravy brambor, které jsou bohaté na škrob, je smažení. Při přípravě brambor zkuste udržet teplotu pod 150 stupni Celsia.
Riziko obezity
Komerčně vyráběné hranolky obsahují také často přidanou dextrózu, tedy cukr. Přírůstek hmotnosti je jedním nežádoucím vedlejším účinkem, který přichází v důsledku konzumace příliš mnoha cukrů. Zvláště v USA je tento problém rapidní, kde bývá do jídla často přidáván kukuřičný cukr, který bývá vyráběn z geneticky modifikované kukuřice. Nadbytečné cukry, jako je dextróza, jsou uloženy v tukových tkáních, jelikož nemohou být okamžitě tráveny, což vede k obezitě a někdy k inzulínové rezistenci.
Vysoký krevní tlak
Pravidelné konzumace hranolek, které nejsou bohaté na vitamíny, minerální látky, ani další zdraví prospěšné látky, vede ke zvýšení vašeho krevního tlaku, tedy ke vzniku hypertenze.
Líné spermie
Západní stravovací návyky, které obsahují také dávku hranolků a jiných smažených jídel z rychlých občerstvení, se zdají být ukazatelem asthenozoospermie, což je stav zahrnující pomalu se pohybující spermie. Naopak to, co vědci označovali za preventivní stravovací plán zahrnuje spoustu pestrobarevných potravin: zeleninu, mořských plodů, ovoce, luštěnin, celozrnných výrobků, drůbeže, čaje, apod. Tato strava je pro celé vaše tělo i pro vaše spermii mnohem přívětivější.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos