Přemýšlíte o náhradě, kterou byste mohli používat za klasické máslo? Neexistuje jen jedna zdravá náhrada, ale hned několik, které si můžete zvolit. Mnoho příznivců zdravého stravování se másla postupně vzdává, vzhledem k obsahu tuku a laktózy. Nahradit máslo můžete nejen při pečení, ale také omezit jeho používání na pečivo. Jaké možnosti máte v používání náhrad za máslo?
Kokosový olej a kokosové máslo
Kolem kokosového oleje se rojí různé studie, které tvrdí, že kokosový olej není tak zdravý, jak se na první pohled může zdát. Kokosový olej je však dobrou volbou, pokud to s jeho konzumací zbytečně nepřeháníte. Je jednou z dobrých alternativ za máslo. Kokosový olej či kokosové máslo se tak mohou stát dobrou alternativou za máslo v některých receptech. Myslete jen na to, že se nic nemá přehánět.
Bambucké máslo
Bambucké máslo prospívá především zdraví kůže a používá se spíše zvnějšku. Užívat ho však můžete do receptů i jako náhradu kakaového másla. Je totiž jedlé, plné antioxidantů, esenciálních mastných kyselin a vitamínu E. Jste-li čtenáři štítků u potravin, pravděpodobně jste si bambuckého másla všimli na seznamu ingrediencí některých čokolád. Můžete jednoduše použít malé množství bambuckého másla místo běžného másla. Ujistěte se jen, že jste si zakoupili čistou, nerafinovanou verzi bambuckého másla. Kupujte ho také po menších množstvích, protože se dokáže poměrně rychle zkazit.
Kakaové máslo
Kakaové máslo se může stát další vhodnou alternativou za klasické máslo, jelikož obsahuje zdravé tuky. Používá se k výrobě čokolády, má vysoký obsah antioxidantů a poskytuje zdraví přínosné polyfenoly. Polyfenoly pomáhají snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mezi další přínosy patří zlepšení imunity a snížení rizika vzniku zánětu v těle. Stejně jako u bambuckého másla se ujistěte, že získáte 100% verzi kakaového másla bez zbytečných přísad.
Rozmačkané avokádo
Rozmačkané avokádo je jednou z alternativ, které můžete používat přímo na pečivo, a je zdrojem zdravých tuků. Avokádo stačí rozkrojit, s pomocí lžíce vyndat dužinu, rozmačkat, posolit, opepřit, přidat trochu citronové šťávy a máte skvělou pomazánku na chleba, která vám nahradí klasické máslo. Je bohaté na vitamíny, vlákninu a fytonutrienty. Pomáhá snížit riziko vzniku rakoviny a zánětů v těle, navíc je bohaté na zdraví přínosné tuky. A pokud preferujete pečivo se sladkou pomazánkou, připravte si avokádo na sladko. Stačí rozmačkané avokádo smíchat s jedním banánem, kakaem, trochou medu a nasekanými oříšky. Skvělá náhrada za nezdravou kupovanou čokoládovou pomazánku.
Panenský olivový olej
Máslo na toust či opečený chleba? Nahraďte ho olivovým olejem, který mu navíc přidá lahodnou chuť. Kupujte olivový olej kvalitní a chraňte se před vznikem zánětu, srdečních onemocnění, depresí, apod.
Oříšková másla
Vytvořte si domácí oříšková másla, z mandlí, kešu oříšků, arašídů, apod. Jsou skvělým zdrojem minerálních látek a zdravých tuků. Hodí se nejen do ranních kaší, ale také na chleba či přísada do smoothie. Nepodceňujte chuť oříškových másel a vyrobte si je doma či kupte, ale určitě se zaměřte na jejich složení.
Hummus
Neholdujete zvláště avokádu, ale rádi byste si na pečivo namazali něco jiného než máslo? Dobrou volbou pro vás může být hummus, který se připravuje z cizrny, pasty tahini (sezamová), citronové šťávy, česneku a olivového oleje. Je tedy bohatý na vlákninu, bílkoviny a vitamin B6. Vyrobit si však hummus můžete i z černých fazolí, čočky či řepy.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos