Kolový strom pochází původem z tropické Afriky, z deštných pralesů a jeho plody obsahují kofein, který nalezneme nejen v kávě, ale i v různých energetických nápojích, potravinových doplňcích a stimulantech. Často bývá používán v alternativní medicíně v některých kulturách.
Zdravotní výhody kolových ořechů
Podpora metabolismu.
Stimulace srdeční činnosti a zvýšení krevního oběhu – díky tomu dochází k okysličování všech částí lidského těla, zvyšuje se hladina kyslíku v mozku, díky čemuž se zlepšuje i soustředěnost a vyšší úroveň poznávacích procesů. Díky vyššímu průtoku krve a tím pádem i lepšímu zásobení živinami dochází i k rychlejšímu hojení ran.
Podpora trávení – po tisíce let byly kolové ořechy konzumovány původními kulturami Afriky a to nejen při různých obřadech, ale i při léčbě trávicích potíží. Ořechy mají schopnost zlepšit trávení a příjem živin a zároveň pomáhají při zácpě či nadýmání.
Imunitní systém – stonek a listy kolového stromu obsahují sloučeniny, které mohou omezovat celou řadu bakteriálních infekcí dýchacích cest.
Podpora hubnutí – kofein potlačuje chuť k jídlu a další látky obsažené v ořechu kola zvyšují spalování tuků v těle a mají pozitivní vliv na metabolismus.
POZOR při používání kolových ořechů si musí dát ti, kteří mají problém s vysokým tlakem nebo jsou citliví na kofein, jehož nežádoucími projevy jsou nespavost či bolest žaludku.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos