Brambory jsou pro lidstvo jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin, snad důležitější pro lidské stravování je jen pšenice, rýže a kukuřice. Brambory jsou oblíbené především pro svou nenáročnost na pěstování a výnosům, které na jeden hektar přinášejí. Kromě toho jsou také chutné, výživné a mají široké spektrum použití v kuchyni. O bramborách se někdy mluví odmítavě ve spojitosti s hubnutím a zdravým stravováním. Dnes vám ukážeme, že jde o mýtus a brambory jsou pro vaše tělo velice zdravé.
Nutriční charakteristika brambor
Brambory obsahují vodu, bílkoviny (2,1 g na 100 g), minimum tuku, cukr, škrob, vlákninu a mastné kyseliny. Z vitamínů najdete v bramborách vitamín C, B6 a stopy vitamínu E, B12 a karotenu. Nejlépe jsou na tom brambory s obsahem vitamínu C, ten je až 15 mg na 100 g. Samozřejmě se obsah vitamínu C vytrácí během tepelné úpravy.
Proč konzumovat brambory?
Brambory jsou pro lidské tělo poměrně zdravé, mají sice vyšší energetickou hodnotu, ale to z nich nedělá nezdravou potravinu. Navíc tuku obsahují jen minimum. Jejich hlavním účelem je příbytek energie pro vaše tělo, to ovšem neznamená, že po nich musíte nutně ztloustnout. Velmi záleží na způsobu přípravy brambor. Pokud si každodenně dopřáváte smažené brambůrky, bramboráky nebo hranolky, je jasné, že tak velké množství energie vaše tělo nestihne spotřebovat. Ani bramborová kaše není úplně vhodná, zvlášť pokud ji připravujete ze smetany a másla. Jestli si však připravíte brambory vařené nebo pečené jen s trochou olivového oleje a bylinek, je to zdravý oběd.
Kdo by měl brambory jíst?
Brambory jsou ohleduplné k trávicímu traktu, proto by je měli konzumovat lidé, kteří mají problémy se žaludkem (žaludeční vředy). Mají močopudné účinky. Vyhnout by se jim měli lidé, kterým doktor doporučil omezit dávku draslíku z důvodu ledvinových problémů. Na druhou stranu je draslík důležitý pro ty, kteří trpí vysokým tlakem, pro ty je také důležitý i kukoamin, který brambory také obsahují. Brambora je důležitou energetickou dávkou, především díky obsahu sacharidů. Dlouho udržují pocit sytosti a zároveň dochází k postupnému vstřebávání škrobu, což udržuje cukr na správné hladině.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos