JídloOstatní

Nevyhýbejte se fazolím, chrání vaše střeva a jsou ideální pro diabetiky

Fazole jsou popínavé nebo vzpřímené byliny patřící do čeledi bobovité. Jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny, která je pro lidský organizmus, zejména zažívací trakt, nesmírně důležitá. Vláknina totiž chrání střeva před usazováním tuků, čímž významně přispívá v boji proti rakovině, cukrovce a obezitě. Fazole tedy dodávají našemu tělu vlákninu, která v běžné stravě chybí. I kdyby neexistoval jiný důvod než vláknina, zaslouží si fazole své místo na našich talířích.

Další přínosy fazolí

bean-1511858_960_720Většina z nich souvisí s množstvím obsažené vlákniny. Fazole například výrazně snižují škodlivý cholesterol. Jsou také nejlepším regulátorem krevního cukru. Proto mají fazole velký přínos pro diabetiky. Rozpustná vláknina ve fazolích ovlivňuje rychlost vstřebávání glukózy. Velké zastoupení fazolí ve stravě zlepšuje nadbytek cukru v krvi.

Jídelníček s nízkým obsahem glukózy představuje nejaktuálnější vývoj nutriční terapie a doporučuje se diabetikům, lidem s problémy s nadváhou a osobám trpícím metabolickým syndromem. Souhrnně řečeno se fazole doporučují úplně všem. Studie prokazují i jejich podíl na boji proti rakovině. Doporučená konzumace, která výrazně napomáhá našemu zdraví, je jíst fazole a čočku alespoň dvakrát týdně. Protirakovinné účinky jsou dány i jinými sloučeninami ve fazolích, a nejen vlákninou.

V kuchyni jsou fazole multifunkční

Jejich hlavní výhodou je množství tvarů, barev a chutí, takže se v nějaké kulinářské podobě mohou zařadit do jídelníčku třeba každý den. Mohou se nejen vařit a zapékat, ale také nakládat a sterilovat. Dokonce se dají v kuchyni použít do většího počtu jídel než například hrách. Jedničkou jsou červené fazole, které mají nejvyšší antioxidační kapacitu na jednu porci. Obsahují také bílkoviny a na rozdíl od většiny komerčních živočišných zdrojů bílkovin neobsahují žádné steroidy, hormony či antibiotika.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button