Jídlo

Podzimní plodiny: Jaké konzumovat a proč?

mrkev
Napsáno od Barbora

Podzim je překrásným obdobím, kdy si užíváme posledních slunečních paprsků a sbíráte poslední plody své práce. Na podzim totiž dozrávají opravdové delikatesy: různé druhy dýní, řepa, tuřín, jablka, hrušky, podzimní druhy mrkví či celer.

Podzim je překrásným obdobím, kdy si užíváme posledních slunečních paprsků a sbíráte poslední plody své práce. Na podzim totiž dozrávají opravdové delikatesy: různé druhy dýní, řepa, tuřín, jablka, hrušky, podzimní druhy mrkví či celer. Vydáváme se také na sběr hub a sušíme je na zimu. Proč si však sezónní plodiny stojí za to dopřávat?

Konzumujte sezónní plodiny

Konzumace sezónních plodin má nejen velký přínos pro vaše zdraví, ale je i příznivou pro planetu zemi. Tím, že si budeme dopřávat plodiny z naší domoviny, které se nemusejí zbytečně dovážet, snižujeme znečištění, které vzniká z přepravy plodin. V tomto směru je vždy lepší konzumovat sezónní potraviny, které k nám nejsou dováženy tisíce kilometrů. Skvělé také je, pokud si zeleninu a ovoce pěstujete sami na své zahrádce, bez použití postřiků a pesticidů.

Dýně hokaido

Oranžová kráska, která se stala oblíbeným podzimním pokrmem. Skvělé je, že její nutriční složení je vašemu zdraví velmi příznivé. Dýně hokaido obsahuje totiž vitamín C, antioxidant, který posiluje imunitní systém a podporuje vstřebávání železa, dále vitamín A podporující růst a vývoj, kyselinu listovou, která podporuje obnovu buněk. Dýně chutná skvěle pečená, ale připravit si z ní můžete také polévku, gnocchi či si z dužiny připravit pyré, které se přidává do lívanců a koláčů.

Dýně máslová

Nyní můžete v obchodech a na trzích narazit i na máslovou dýni, která má tvar hrušky a je typický svou máslovou chutí. Tato dýně do vašeho organismu přináší dávku vitamínu C, vitamínu A a vlákninu, která má příznivý vliv na funkci střev a správné trávení. Dýni máslovku si připravte pečenou a přidejte do salátů, chutná skvěle!

Červená řepa

Na podzim nám příroda naděluje další zdravou plodinu, kterou je červená řepa. Kořenová zelenina, která má pro lidské tělo velmi příznivé nutriční složení. Obsahuje totiž kyselinu listovou, která je zvláště důležitá pro ženy, jelikož obnovuje buňky a podporuje vývoj plodu v době těhotenství, dále draslík, který upravuje krevní tlak, vitamín C a betain, který preventivně pečuje o kardiovaskulární systém. Řepu můžete péct, povařit či jíst syrovou. Připravuje se z ní skvělý salát, přílohy, ale také sladká jídla. Dopřávejte si jí ve své stravě pravidelně.

Jablka

Na každém kroku nyní můžete narazit na jablka. Z jablíček se připravují skvělé koláče, buchty, saláty, ale můžou sloužit jako zdravá odpolední svačinka. Jablka obsahují zdravou vlákninu, vitamín C a draslík.

Hrušky

Kdo nemá rád jablka, může si dopřát hrušky. Hrušky chutnají dokonale v salátech, ale i lahodných koláčích. Obsahují také vitamín C, který zbavuje vaše tělo toxických látek, dále vlákninu a vitamín K, který podporuje správnou srážlivost krve.

Tuřín

Kořenová zelenina, která vás na první pohled neokouzlí, ale je velmi zdravá. Obsahuje totiž vitamín A, C, vlákninu a draslík. Při nákupu vybírejte těžší kusy tuřínu, které mají hladkou silnou slupku. Tuřín poslouží jako zdravá příloha k masitým pokrmům či jej můžete zapéct spolu s další zeleninou.

O autorovi

Barbora

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

error: