JídloPrevenceZdraví

Neuvěřitelně silný antioxidant kvercetin. Jaké jsou jeho zdroje?

I když zní označení tohoto antioxidantu poněkud podezřele, jedná se o přírodní látku ze skupinu flavonoidů. Setkat se můžete i s označením anglickým-quercetin. Patří mezi jedny z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů, které najdete v ovoci a zelenině. Proč dbát na dostatečný přísun kvercetinu a jaké jsou jeho zdroje?

Kvercetin

Kvercetin patří do skupiny flavonoidů, které se nacházejí v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Chemickou strukturou se řadí mezi flavonoly a má pestré spektrum účinku na lidský organismus a preventivně chrání před vznikem mnoha onemocnění. Kvercetin je antioxidantem, tedy látkou, která pomáhá ničit volné radikály.

Zdravotní přínos

Kvercetin přináší řadu příznivých účinků na lidské zdraví, přičemž jeho preventivní a léčivé účinky jsou založeny právě na tom, že kvercetin funguje jako silný antioxidant, chrání před vznikem zánětů v těle a proti růstu některých rakovinných buněk, působí proti bakteriím a virům.

Ochrana před zánětem

Flavonoidy, včetně kvercetinu, jsou důležité protizánětlivé látky, které působí jako antioxidanty, tedy doslova bojují s přirozeným procesem „oxidace“. Kvercetin ničí škodlivé volné radikály, které ovlivňují fungování buněk, včetně poškození buněčných membrán, zvýšení buněčných mutací či odumírání zdravých buněk. Zánět je přitom častou příčinou onemocnění, včetně srdečních chorob, rakoviny, kognitivních poruch, duševních poruch apod. Kvercetin tak chrání před:

  • aterosklerózou
  • vysokým cholesterolem
  • srdečními chorobami a oběhovými problémy
  • inzulínovou rezistencí a diabetem
  • očními poruchami
  • alergií a astmatem
  • žaludečními vředy
  • kognitivními poruchami
  • dnou
  • virovými infekcemi
  • zánětem prostaty, močového měchýře a vaječníků
  • syndromem chronické únavy
  • rakovinou

Prevence alergií

Působí kvercetin jako antihistaminikum? Kvercetin může být považován za přírodní antihistaminikum, jelikož snižuje účinky sezónních a potravinových alergií, ale také astmatu či kožních reakcí. Histaminy jsou chemické látky, které se uvolňují, když imunitní systém detekuje alergii či senzitivitu, přičemž právě ty vytvářejí nepříjemné symptomy, kterým čelíme při alergické reakci. Kvercetin může pomoci stabilizovat uvolňovaní histaminů, tedy může mít za následek snížení příznaků, jako je kašel, kopřivka, oteklé rty a jazyk, poruchy trávení atd.

Zdraví srdce

Podle řady studií je kvercetin prospěšný i pro zdraví srdce a cév. Pravidelná konzumace potravin s obsahem kvercetinu může být spojeny s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, ale také snížením rizika vzniku diabetu 2. typu a obezity. Snižuje také riziko vzniku aterosklerózy, podobně jako jiné typy flavonoidů, viz resveratrol či katechiny. Antioxidanty také chrání organismus před zvýšením LDL špatného cholesterolu a pomáhají regulovat krevní tlak. I z tohoto důvodu se doporučuje čas od času sklenka červeného vína, která je zdraví přínosná.

Energie a vytrvalost

Kvercetin se přidává do některých sportovních doplňků jelikož přispívá ke zvýšení sportovní výkonnosti a vytrvalosti, pravděpodobně díky jeho pozitivním účinkům na průtok krve. Může se tedy podílet na zvýšení fyzické výkonnosti.

Neurologické zdraví

Kvercetin nabízí i neuroprotektivní přínosy, jelikož chrání před oxidačním stresem a vznikem zánětů. Je tedy potencionálním ochráncem mozku a podporuje správné kognitivní funkce. Chrání i před vznikem Alzeheimerovy choroby či demence.

Zdroje

Důležité je konzumovat stravu, která bude pestrá a bohatá na čerstvou zeleninu a ovoce. Nejhojněji je kvercetin obsažen například v jablkách, cibuli, kapustě, borůvkách, paprice či brokolici, ale také v červeném vínu, zeleném a černém čaji. Mezi další zdroje patří také rajčata, brusinky, chřest, kapary, fazole, olivový olej, byliny, jako je šalvěj či třezalka. Skvělé je, že se tepelnou úpravou či zmrazením neničí. Nejvíce byste ho našli v zelených a barevných částech čerstvého ovoce.

Pokud bude vaše strava pravidelně pestrá a bude obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, bylin, kávu nahradíte zeleným čajem a čas od času si dopřejete sklenku vína, nemělo by mít vaše tělo o kvercetin nouzi.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Daniela

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

Podobné články

Back to top button