Proč byste si měli zamilovat okurky?
Lze je snadno pěstovat téměř po celém světě. Mají různé barvy, tvary, velikosti i příchutě. Nejčastěji jsou však tmavozelené s křehkou dužinou a malými semínky, která se dají jíst. Pokud je necháte hodně vyrůst, semínka už budou žlutá, a jíst by se neměla. Okurky můžete konzumovat během celého roku a zde jsou některé důvody, proč byste si je měli zamilovat.
Minerály
Okurky mají vysoký obsah minerálních látek, včetně draslíku, hořčíku a křemíku, které jsou potřebné pro řadu funkcí v těle.
Eliminace toxinů
Okurky mají vysoký obsah vody, která pomáhá vylučovat odpadní látky z těla, a dokonce draslík, vláknina a hořčík, kterých mají okurky taktéž dostatek, regulují krevní tlak.
Vitaminy
Okurky obsahují velké množství vitaminů, například vitamin C, A a B, které posilují imunitu a povzbuzují tělo.
Hydratace
V okurkách je 90 % vody, hydratují tedy skvěle organismus a zvlhčují pokožku.
Boj proti rakovině
Okurky jsou bohaté na lignany, což jsou látky zabraňující určitým druhům rakoviny, jako je rakovina prsu, vaječníků, prostaty a dělohy. Podporují také zdraví kloubů a pojivových tkání díky křemíku a jsou-li smíchány s mrkví, zabraňují dně a artritidě tím, že regulují hladinu kyseliny močové.
Hubnutí
Okurky mají nízký obsah kalorií, takže jsou ideální pro ty, kteří chtějí shodit nějaké to kilo. Kromě toho mají hodně vlákniny, která podporuje trávení a slouží jako prevence zácpi.
Zdravé dásně a svěží dech
Šťávy, které tato lahodná zelenina uvolňuje, obnovují dásně a léčí jejich zánět. Mají také vysoký obsah fytochemikálií, které bojují proti zápachu z úst a ničí bakterie.
Perfektní vlasy a nehty
Okurky obsahují křemík a síru, která vám pomůže ke krásným a silným vlasům i nehtům a urychlí jejich růst.
Na spáleniny
Konzumace okurek reguluje kyselost pokožky a její aplikace na kůži léčí spáleniny od slunce
Na kocovinu
Vysoký obsah vitaminu B, cukru a elektrolytů zahání bolest hlavy a kocovinu, takže si po dlouhém večírku nezapomeňte dát před spaním několik plátků této výborné zeleniny.
Kruhy pod očima
Protizánětlivé vlastnosti okurek odstraňují tmavé kruhy i „vaky“ pod očima.
Výborná chuť
Okurky jsou velmi chutné a vzhledem k vysokému obsahu živin a zdravotních výhod jsou čtvrtou nejvíce pěstovanou zeleninou na světě. Přidávat je můžete do salátů, šťáv i předkrmů a užívat si jejich osvěžující chuť každý den. Můžete také vyzkoušet tento jednoduchý nízkokalorický recept:
Budete potřebovat:
- 2 šálky jemně nastrouhané okurky
- ¼ šálku nakrájené červené cibule
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- ½ šálku nakrájených rajčat
- ½ lžičky čerstvého koriandru
- 1 chilli paprička
- 1 stroužek česneku (nastrouhaný)
- ¼ šálku řeckého jogurtu
- 1 a ½ lžičky citronové šťávy
- ¼ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky mořské soli
Postup:
Okurky jemně zbavte šťávy a poté smíchejte všechny ingredience. Nechte vychladit a podávejte s čerstvými toasty.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Děkuji za dobrý tip. Jen si, prosím, opravte to slovo byste, to ve slovníku neexistuje.
Omlouvám se, máte to dobře paní MIlado.