Jídlo Návod

Recept: Losos s kadeřávkovým salátem a dresinkem z avokáda

Napsáno od Barbora

Inspirace pro zdravé pokrmy není nikdy dost. V dnešním článku vám přinášíme recept na lososa se směsí koření, kadeřávkovým salátem a jemným dresinkem z avokáda. Díky použitým ingrediencím je tento pokrm velmi zdravý, bohatý na zdravé tuky, bílkoviny i vlákninu. Dopřejte si ho jako zdravý oběd či chutnou večeři.

Lososa pravidelně!

Základem toho, aby byl pro vaše tělo losos přínosným a zdravým, je správný nákup. Kupujte lososy, kteří žili volně v oceánech a nevyrostli na lososích farmách. Volně žijící losos má lepší nutriční vlastnosti, obsahuje méně tuku. Rybí farmy se staly velmi oblíbenými, aby se dostálo poptávce po lososím mase. Bohužel tento způsob chovu je velmi neetický a čistě konzumní. Lososa oceníte při redukčních dietách, ale i jako skvělý zdroj omega- 3 nenasycených mastných kyselin a vitamínu D. Nechybí v něm vitamíny skupiny B a důležité minerální látky, například selen, magnézium či jód. Losos by měl být ve vašem jídelníčku pravidelně zahrnut jako alternativa ke konzumaci kuřecího masa či masa červeného. Preventivně podporuje zdraví srdce, nervové soustavy a díky obsahu jódu dohlíží na správný chod štítné žlázy. Losos je nejen zdravým, ale také delikatesním pokrmem, který se v mnoha světových kuchyních připravuje rozdílně. Velmi oblíbený je losos jen osmažený na másla, spolu s koprovou marinádou, zapečený či uzený. Doma si můžete připravit také tatarský biftek z lososa či sushi. V tomto případě si dejte pozor, aby maso, které použijete, bylo čerstvé.

Ingredience

  • 2 lžíce avokádového oleje
  • 4 malé lososové filety (každý o hmotnosti cca 100 g)
  • 1 čajová lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 čajovou lžičku sušeného oregana
  • ½ čajové lžičky tymiánu
  • ½ čajové lžičky papriky
  • ¼ čajové lžičky kajenského pepře
  • 1 čajová lžička mořské soli
  • 1 čajovou lžičku černé pepře
  • 4 šálky natrhaného kadeřávku
  • 1 limetka

Dresink

  • 1 avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • kousek chilli papričky (podle vlastních preferencí)
  • ½ šálku nasekaného koriandru
  • ¼ šálku jogurtu
  • šťáva z ½ limetky
  • ¼ šálku olivového oleje
  • ¼ čajové lžičky mořské soli
  • ¼ čajové lžičky pepře
  • ½ čajové lžičky kmínu

čas přípravy: 30 minut
porce: 2

Nejdříve si připravte dresink, to je velmi snadné a rychlé. Stačí avokádo, stroužek česneku, kousek chilli papričky, jogurt, koriandr, šťávu z limetky, olivový olej a další koření vhodit do mixéru a umixovat do hladkého dipu. Přelijte do misky a máte hotovo.

Nyní se vrhněte na lososa. Připravte si směs koření do jedné misky. Promíchejte a obalte lososa v této směsi koření. Nechte si na pánvi rozehřát  olej a položte na něj lososa. Smažte nejdříve ze strany, kde je kůže přibližně 5-10minut, poté na krátkou chvíli otočte i na druhou stranu. Připravte si mísu, ve které smícháte natrhané lístky kadeřávku a avokádový dresink. Naaranžujte salát do misek a lososa položte navrch. Ozdobte pokrájenými limetkami na čtvrtky a trochou dresinku navrch. Díky svěžímu dresinku bude losos se salátem chutnat dokonale. Přejeme dobrou chuť!

Nutriční fakta:

Jedna porce tohoto pokrmu přibližně obsahuje:

  • 484 kalorií
  • 47,16 gramů bílkovin
  • 28,91 gramů tuku
  • 8,52 gramů uhlohydrátů
  • 1,33 gramu cukru
  • 4,739 gramů omega-3 mastných kyselin (325 procent DD)
  • 7,21 mikrogramů vitaminu B12 (300 procent DD)
  • 231,9 mikrogramů vitaminu K (258 procent DD)
  • 3 724 IU vitaminu A (160 procent DD)
  • 2 miligramy vitaminu B6 (155 procent DD)
  • 18,32 miligramů vitaminu B3 (131 procent DD)
  • 579 IU vitaminu D (97% DD)
  • 0,93 miligramu vitaminu B2 (84 procent DD)
  • 3,89 miligramů vitaminu B5 (78 procent DD)
  • 45,8 miligramů vitaminu C (61 procent DD)
  • 0,57 miligramů vitaminu B1 (52 procent DD)

Zdroj

O autorovi

Barbora

Optimistka, milovnice zdravého stravování, obdivovatelka přírody, umění a literatury.

error: