Recept na pampeliškový med. Pampeliška je velmi silná bylina byla by škoda si ho nevyrobit
Symbolem jara jsou pampelišky, je to také nejlepší doba pro jejich sběr. Přínáší nám mnoho zdravotních přínosů, pomáhá proti kašli, čistí krev, snižuje cukr v krvi, léčí záněty, čistí játra a léčí mnoho dalších nemocí. Připravte si z ní med.
PAMPELIŠKOVÝ MED
potřebujeme:
- 400-450 ks rozkvetlých pampeliškových květů
- 2 ks citrónů s chemicky neošetřenou kůrou (nebo vykoupané v lázni s octem, pokud neseženete)
- 2 litry vody
- 2 kg cukru (nejlépe třtinový)
postup přípravy:
Pampeliškové květy sbíráme nejlépe dopoledne. Natrhané květy zbavíme nečistot, odstraníme případné broučky. Čisté květy nasypeme do velkého hrnce. Přidáme na kolečka nakrájené citróny i s kůrou. Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Povaříme cca 12-15 minut mírným varem a poté necháme vychladnout a do druhého dne v chladu odstát. Druhý den pampeliškový výluh slijeme přes jemné sítko a ještě nejlépe přes plátno (já to cedím přes čistou silonkovou ponožku nebo punčochy, které už kvůli oku nemůžu nosit) K výluhu přidáme cukr a na plotně mírným varem povaříme až do zhoustnutí. Během varu lehce promícháme a sledujeme, jak se postupným vypařováním vody pampeliškový med zvolna zahušťuje. Horký med plníme do malých vyvařených skleniček a uskladníme v chladu a temnu.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos