Recept: Připravte si zdravý veganský boršč
Během zimního období není nic příjemnějšího než si dopřávat polévky, které zahřejí a dodají zdravou energii a vlákninu. Jste vegan a hledáte další inspiraci při přípravě polévek? Vyzkoušejte klasickou východní specialitu, která obsahuje jednu hlavní ingredienci, a tou je řepa.
Co je to boršč?
Boršč je typem polévky, která se připravuje z červené řepy a je oblíbená na východě od nás, zvláště na Ukrajině a v Rusku. Podobné polévky však můžete ochutnat i v Polsku či Bulharsku. Typickým základem boršče je masový vývar, ale ten v tomto receptu nehledejte, podobně se tento recept vyhýbá také masu a klasické smetaně. Dále v boršči nesmí chybět červená řepa, mrkev, někdy také brambory či zelí. Každý boršč v každé zemi je připravován trochu odlišně.
Jedna porce boršče obsahuje:
- 123 kalorií
- 5,07 gramů bílkovin
- 3,3 gramu tuku
- 20,48 gramů uhlohydrátů
- 567 miligramů sodíku (38% DD)
- 849 IU vitamínu A (36% DD)
- 0,523 miligramů manganu (29% DD)
- 20,8 miligramů vitaminu C (28% DD)
- 108 miligramů fosforu (15% DD)
- 2,4 miligramu železa (13% DD)
- 0,175 miligramů vitamínu B6 (13% DD)
- 2 miligramy vitaminu E (13% DD)
- 39 miligramů hořčíku (13% DD)
- 577 miligramů draslíku (12% DD)
- 0,85 miligramu zinku (11% DD)
- 1,464 miligramů vitaminu B3 (10% DD)
Ingredience:
čas přípravy: 35 minut
porce: 10-12
- 6 šálků zeleninového vývaru
- 2 lžíce avokádového oleje
- 3 řepy, nakrájená
- 2 kořeny petržele, nakrájený
- 1 lžíce dijon hořčice
- 1 lžíce estragonu, nakrájený (či sušeného)
- ¼ čajové lžičky kajenského pepře
- 1 lžíci nasekaného česneku
- ½ šálku suchého červeného vína
- 350 ml rajčatového pyré
- ¼ šálku kopru
- 1 šálek vařené čočky
- 1 šálek sterilizované cizrny
- 3 bobkové listy
- 1 čajová lžička mořské soli
- 1 čajovou lžičku pepře
Jak na to?
Ve velké pánvi na středním plameni osmahněte na avokádovém oleji pokrájený česnek, estragon (pokud je sušený, čerstvý přidávejte na závěr), kajenský pepř a sůl. Přidejte všechny zbývající přísady s výjimkou čočky a cizrny. Přiveďte směs k varu. Nechte na středním plameni povařit po dobu 20 minut, dokud není zelenina měkká. Odstraňte bobkový list a sundejte z tepla. Nyní použijte tyčový mixér a umixujte směs dohladka, přidat můžete také vodu, záleží na tom, jak chcete boršč hustý. Poté směs ještě chvíli povařte, vypněte plamen. Nakonec přidejte cizrnu a čočku. Podávejte polévku teplou posypanou cizrnou, čočkou, případně sojovou smetanou. Přejeme dobrou chuť!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos