Salát z quinoi a černých fazolí + proč konzumovat quinou
Quinoa se u nás stala populární teprve před nedávnou dobou. Původem je z Jižní Ameriky a stala se oblíbenou alternativou potravin s lepkem; je totiž bezlepková a velmi cenná díky své nutriční hodnotě. Je významným zdrojem bílkovin, vlákniny, fosforu, hořčíku a železa. Vyzkoušejte s námi přípravu quinoi salátu s černými fazolemi a seznamte se s důvody, proč je dobré vlastně quinou konzumovat.
Proč konzumovat quinou?
Quinoa je ideální potravinou především pro vegany a vegetariány, kteří potřebují doplnit bílkoviny z jiných zdrojů. Quinoa je zdrojem komplexních bílkovin, jeden šálek obsahuje až 16 % denní dávky bílkovin. Jsou v ní obsaženy všechny důležité aminokyseliny. Ideální je pro osoby, které chtějí pečovat o svůj trávicí trakt; quinoa je totiž bohatým zdrojem vlákniny. Jeden hrnek quinoi obsahuje 1/5 dávky denní spotřeby vlákniny. Je skvělou prevencí mnoha onemocnění spojených s trávicím traktem a udržuje vás v kondici. Chrání před vznikem obezity.
Superpotravina
Quinoa je opravdovou superpotravinou. Kromě vysokého obsahu bílkovin a vlákniny je cenným zdrojem antioxidantů a flavonoidů, které mají protizánětlivé a antivirové účinky. Chrání vás tedy i před vznikem rakoviny. Obsahuje vitamín E, silný antioxidant, jenž chrání před volnými radikály. Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek. Mohou ji konzumovat celiaci i lidé, kteří se chtějí lepku vyhnout. V neposlední řadě quinoa skrývá mnoho minerálních látek, obsahuje železo, vápník, fosfor, měď, selen, mangan a hořčík.
Ingredience:
- 1 čajová lžička kokosového oleje
- 1 šálek nakrájené cibule
- 3 stroužky česneku
- ¾ šálku quinoi
- 1 ½ šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- ¼ čajové lžičky kajenského pepře
- 1 čajová lžička kmínu
- mořská sůl
- 2 plechovky černých fazolí, opláchnuty a vyčerpány
- ½ šálku nakrájeného čerstvého koriandru
Připravte si větší pánev, kterou můžete zavřít pokličkou, či hrnec a rozehřejte si kokosový olej. Přidejte na pánev cibuli a česnek a lehce osmahněte. Nyní přisypte quinou a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte kmín, sůl, kajenský pepř a přiveďte směs k varu. Na mírném ohni vařte po dobu 20 minut. Přesypte směs do větší misky, promíchejte s propláchnutými černými fazolemi a koriandrem a podávejte. Přejeme dobrou chuť!
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos