Sirupy z bylinek dobře chutnají a úspěšně léčí
Bylinkové sirupy jsou jedním z nejoblíbenějších pomocníků při léčbě nebo při úlevě od nejrůznějších neduhů. Milují je především děti pro jejich sladkou chuť, ale i dospělí po nich sáhnou mnohem raději než po tabletkách.
Jejich výroba je přitom poměrně jednoduchá a ačkoliv není možné v domácích podmínkách připravit jakýkoliv sirup, ty základní, které obsahují základní bylinky, zvládnete úplně hravě. Oproti kupovaným sirupům si tak budete moci být absolutně jistí jejich složením a budete mít naprostou jistotu, že neobsahují žádné chemické přísady, které se v běžné farmacii používají pro prodloužení životnosti sirupu.
Takto po domácku vyrobený sirup pak můžete užívat během nemoci či nachlazení, ale i jako prevenci. Zatímco při nemoci je vhodné sirup podávat přímo na lžičce, během prevence si jím můžete osladit čaj nebo kávu, abyste posílili svůj imunitní systém proti případným chorobám.
Nejdůležitější složkou domácího sirupu je cukr. Mnohem zdravější variantou je cukr nerafinovaný (hnědý), při jehož výrobě se nepoužívá metoda rafinace ani bělení. Zachová si tedy mnohem více důležitých minerálů a dalších cenných látek, než klasický bílý cukr, který se v kuchyni používá. V dávné minulosti, kdy ještě nebyl cukr běžným sladidlem, se pro přípravu léčivých sirupů využíval včelí med. Ten ještě více posiloval léčivé účinky sirupu pro zvýšení imunity. Další důležitou složkou léčivého sirupu je citron, který můžete nahradit méně zdravou kyselinou citronovou. Je náhražkou konzervantů a tak můžete vyrobené sirupy déle skladovat. Čerstvý citrón však bezesporu obsahuje mnohem víc léčivých látek.
Jitrocelový sirup
Mezi léčivými sirupy je ten jitrocelový favoritem. Je uznávaným léčebným prostředkem už od dávných dob a většinou také prvním, po kterém lidé sáhnou při nemoci. K výrobě sirupů se používají listy jitrocele. Tento sirup je vhodný při léčbě silného kašle, nachlazení ale dokonce i chřipky nebo angíny. Velmi účinný je na dýchací cesty, které může pomoci uvolnit i formou inhalace při vdechování páry jitrocelového odvaru. Mimo to má i čistící účinky, kdy z krve odvádí škodliviny a velmi dobrý vliv má i na trávení.
Recept: Pro výrobu jitrocelového sirupu budete potřebovat asi 20 dkg čerstvých omytých listů jitrocele, 1 litr vody, 2 větší citrony bez jadérek nakrájené na plátky (odpovídá lžíci kyseliny citronové) a 1 až 1,5 kg cukru. Omytý jitrocel nařežte na malé kousky a vložte do hrnce s plátky citronu. Poté zalijte horkou vodou, přikryjte pokličkou a nechte 24 hodin luhovat. Druhý den přecedíte přes jemné plátno a vrátíte do hrnce. Přidáte cukr a znovu přivedete k varu. Musíte oslazený výluh míchat dokud se nerozpustí cukr a poté vařit, dokud sirup nezhoustne. Do sklenic ho nalijte ještě horký, dobře uzavřete a nechte vzhůru nohama stát až do vychladnutí.
Mátový sirup
Máta je oblíbenou léčivou rostlinkou s povzbudivými účinky nejen na nervovou soustavu, ale také na trávení nebo nechutenství. Je velmi účinná při žlučníkových nebo žaludečních problémech. Stejně jako jitrocel, i máta má silný vliv na podporu imunity. Mátovým sirupem můžete sladit teplé i studené nápoje, nebo ho použít na výrobu koktejlů.
Recept: Pro získání mátového sirupu budete potřebovat asi 50 dkg čerstvé opláchnuté natě máty, půl litru vody, 1 větší citron bez jadérek na plátky (lžička kyseliny citronové) a půl kila cukru. Nejprve musíte smíchat vodu s cukrem, poté uvést směs do varu a jakmile začne směs houstnout, přidáte nasekanou mátovou nať a citronové plátky. Poté stačí jen krátce povařit, přiklopit pokličkou a za občasného promíchání nechat 2 až 3 hodiny odstát. Poté přecedíte přes plátno, zahřejete téměř k bodu varu a naplníte skleničky tak jako u bezového sirupu.
Bezový sirup
Květy černého bezu se využívají v gastronomii i léčitelství poměrně hojně. Je to především pro jejich schopnost uspíšit léčbu rýmy a kašle, snížení horečky a napomáhání pocení. Navíc je také močopudný, tedy pomáhá při léčbě ledvin a ulevuje také při migrénách.
Recept: Pro výrobu bezového sirupu budete potřebovat přibližně 30 omytých květů černého bezu, 1 a půl litru vody, 2 větší citrony bez jadérek nakrájené na plátky (odpovídá lžíci kyseliny citronové) a 1 až 1,5 kg cukru. Poté co opláchnete květy pod vodou, vložíte je do hrnce s citronem a přelijete vodou. Stačí jen krátce povařit, aby se neznehodnotily léčivé složky a poté nechat 24 hodin odstát. Druhý den přecedíte výluh a vrátíte do hrnce. Po přidání cukru přivedete k varu a necháte vařit do zhoustnutí. Sklenice naplníte stejně jako u předešlých receptů.
Sirupy můžete krátce sterilizovat pro jejich delší trvanlivost. Skladování sirupů je nejvhodnější na suchém tmavém místě, kde je chladno. Jitrocelovému sirupu se daří nejlépe v lednici. Experimentovat můžete s celou řadou dalších druhů, ale pokud zvládnete výrobu těchto tří nejzákladnějších, budete mít ochranu před většinou nepříjemných projevů onemocnění a preventivní doplněk na zvýšení imunity po celý rok. Pokud se vám výroba sirupu povede, můžete se s tím pochlubit v diskuzním fóru na webových stránkách bylinkopedie.cz. Třeba zde narazíte i na další druhy bylinkových sirupů, které si budete moci připravit doma.
(Více receptů a informací o bylinkách naleznete na portálu bylinkopedie.cz)
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos