Spolupráce

Pečte bez lepku: proč je skvělá mandlová mouka jak si ji vyrobíte doma?

Je 100% bezlepková, blahodárná pro naše tělo a opravdu chutná – seznamte se s jednou nejlepších surovin pro pečení bez lepku, mandlovou moukou. Přečtete si, k čemu ji můžete využít a jak ji snadno vyrobíte doma.

Co je to mandle?

Oblíbený oříšek ve tvaru slzy je plodem nízkého keřového stromu mandloně obecné, která roste v teplejších oblastech Číny, Itálie, Španělska, jižní Francie nebo severní Africe. Mandloň je příbuzná broskvoni nebo meruňce. 

Divokých mandloní plodí tzv. hořké mandle, které obsahují silně jedovatý kyanogenní glykosid amygdalin. Plody se proto využívají pouze průmyslově.

Ty mandle, na kterých si pochutnáváme v dezertech, snídaňových kaších nebo u vína, jsou vyšlechtěné speciálně ke konzumaci se stopovým množstvím amygdalinu.

Mandle mají všestranné využití – jí se samotné, vyrábí se z nich marcipán nebo různé mandlové likéry, např. celosvětově známé Amaretto typické pro tiramisu. Mletím mandlí získáme mandlovou mouku, skvělou náhražku klasické mouky.

Máte bezlepkovou dietu? Mandlovou mouku zařaďte do jídelníčku

Mandlová mouka má tedy jinou strukturu a sypkost než mouka klasická, v receptech se chová jinak a je třeba upravit poměr ostatních surovin.

V poslední době se stává oblíbenou surovinou osob s bezlepkovou dietou, neobsahuje totiž žádný lepek. Mandle jsou navíc bohatým zdrojem zdravých tuků a vitamínů E a B.

Snadno z ní vyrobíte koláče, dorty, makronky a další dezerty. Vyzkoušejte i domácí mandlové mléko – mouku namočte na 3 hodiny do vody, poté ji rozmixujte a doslaďte medem, sirupem nebo jiným sladidlem.

Mandle mají blahodárné účinky pro naše tělo

  1. Mandlová mouka pomůže zdravému srdci a nízkému cholesterolu

Mononenasycený tuk obsažený v mandlích udržuje zdravé a pružné cévy, což snižuje riziko srdečních onemocnění. Denní dávka mandlí (20 až 100 g) výrazně snižuje hladinu špatného cholesterolu, a naopak zvyšuje dobrý HDL cholesterol. 

  1. Mandle – malí výrobci energie

Kombinace vitamínů, mikroživin, zdravých tuků dělají z mandlové mouky energetický povzbuzovač. Mangan, měď a riboflavin v mandlích se postarají o zrychlení metabolismu a dodají pořádnou dávku energie.

  1. Hrst mandlí pomáhá snížit cukr v krvi

Ze studie vydané v magazínu Journal of Nutrition v roce 2006 vyplývá, že testovaným jedincům po jídle s mandlemi klesla hladina cukru a inzulinu v krvi. Výsledky jsou slibné především pro ty, kteří jsou ohroženi rizikem vzniku cukrovky.

Jak vyrobit mandlovou mouku?

Balíček kupované mandlové mouky se může vyšplhat až na stovky korun – seženete-li kvalitní mandle za dobrou cenu, vyplatí se vyrobit si mouku doma.

Mandlovou mouku vyrobíte z loupaných i neloupaných mandlí. Výsledek bude stejný, změní se akorát chuť – slupka může v mouce zanechat mírně nahořklou chuť. Mandle koupíte již oloupané, ze slupky je případně vysvlečte blanšírováním.

Jak oloupat mandle během 5 minut?Do malého rendlíku dejte vařit vodu – tolik, aby všechny mandle byly ponořené. Do vroucí vody vsypte oříšky a nechejte je vařit přesně 1 minutu. Pokud byste čas přesáhli, hrozí, že slupka nepůjde dobře dolů nebo budou mandle mazlavé.

Po minutě vodu z hrnce slejte a ořechy propláchněte ve studené vodě. Každou mandli lehce zmáčkněte a stáhněte z ní slupku, půjde to velice snadno. Oloupané mandle nechce osušit na papírové utěrce a máte hotovo.

Vedle mandlí budete mlýnek na ořechy, popřípadě i kuchyňský mixér i sekáček. Použijete-li elektrického pomocníka, mixujte z rozvahou – z ořechů se rychle stane máslo.

Mandlová mouka v mixéru krok za krokem

  1. Mixujte spíše menší množství ořechů, dávku si rozdělte na více částí. V opačném případě se může stát, že z mandlí na dně mixéru bude máslo, zatímco ty horní zůstanou vcelku.
  2. Začněte mixovat na střední stupeň. Po 10 sekundách mouku zkontrolujte – budou-li v ní velké kusy, mixujte dalších 10 sekund. Vždy raději postupně, ať mouku nepřemixujete.
  3. Nasekané mandle prosejte přes středně jemné síto, abyste zachytili velké nerozmixované kousky a mouka byla konzistentní.
  4. Hotovou mouku rozprostřete na utěrku nebo plech s pečícím papírem a nechte ji proschnout na vzduchu, nebo využijte troubu – v ní mouku sušte na 110° asi 40 minut. Je-li zcela suchá, máte hotovo. Pokud ne, promíchejte ji a nechce ještě chvílí v troubě.

Mandlovou mouku skladujte ve vzduchotěsné nádobě, jinak zvlhne. Uchováte-li ji v lednici, vydrží až tři měsíce.

Zdroj náhledových obrázků: Shutterstock

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button