Tato rostlina se pěstuje v zemích po celém světě, ale nejvíce ji využívají v Indii.
Listy se suší a používají se jako bylinky. Semena se melou a využívají se jako koření a rostlinná hmota se používá jako zelenina. Využijí se tak všechny části, které mají pro lidský organismus celou řadu zdravotních výhod.
Nutriční hodnoty rostliny
Obsahuje především saponiny, sliz – po smíchání s vodou tvoří hmotu, která se používá jako gelovitá mast na podrážděnou kůži. Dále zde nejdeme vlákninu, minerální látky (železo, hořčík, mangan, měď) a celou řadu dalších látek (cholin, trigonelin a další).
Zdravotní výhody
Podpora při nechutenství, pomoc při bolestech v krku, pomáhá při nespavosti, podporuje zdraví srdce a celé cévní soustavy, posiluje imunitní systém.
Minimalizace symptomů menopauzy
Obsahuje látky, které se podobají ženským estrogenům, jejichž ztráta způsobuje symptomy menopauzy – změny nálad, deprese, bolesti hlavy.
Snižuje hladinu cholesterolu
Díky tomuto faktu může pomoci jako prevence proti celé řadě zdravotních potíží – ateroskleróza, infarkt, mrtvice.
Snížením hladiny cholesterolu se sníží pravděpodobnost vzniku krevních sraženin a ucpávání cév.
Úleva od bolesti v krku
Slizovité látky v ní obsažené pomáhají zklidnit bolesti v krku a kašel.
POZOR: Při vyšších dávkách dochází ke gastrointestinální úzkosti. Nedoporučuje se ji používat v období těhotenství, neboť má silný vliv na ženský reprodukční systém.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos