Spolupráce

Výhody mléčného proteinu pro sportovce

Všichni sportovci vědí, že protein – z jakéhokoli zdroje – je důležitý pro budování a udržování svalové hmoty. Ne všichni už ale vědí, že mléčné proteiny vám mohou nabídnout něco navíc.

Skutečnost, že sportovci ve své stravě upřednostňují bílkoviny, je stěží velkou novinkou. Jednoduchou logikou dojdete k tomu, že když jsou svaly tvořeny z bílkovin, potřebujete jich ve stravě mít dostatek, abyste si vybudovali svalovou hmotu (samozřejmě spolu s cvičením). Většina sportovců se tak snaží zajistit, aby jich denně přijímala dostatek.

A i když je pravda, že bílkoviny lze získat z celé řady rostlinných i živočišných zdrojů, je důležité poskytnout svému tělu stabilní dávku kompletního proteinuto znamená správnou rovnováhu všech esenciálních aminokyselin (stavební kameny), které vaše tělo nemůže vyrobit samo.

Všechny živočišné zdroje bílkovin jsou přirozeně kompletní, ale i vegani mohou získat správnou rovnováhu aminokyselin pečlivou kombinací rostlinných bílkovin (jako jsou fazole a zrna) v průběhu dne. Nicméně proteiny na bázi mléka v sobě nesou koncentrované množství určitých aminokyselin, které vám při regeneraci a růstu svalů mohou nabídnout výhody oproti jiným proteinům.

Jak je to možné?

Dva primární proteiny v mléce jsou syrovátka a kasein. Syrovátkový protein je považován za „rychlý“ protein, protože se snadno štěpí. Trvá mu asi 15 minut, než se dostane do vašeho krevního oběhu. Kasein se na druhou stranu tráví déle, ale to znamená, že kasein poskytuje trvalejší uvolňování aminokyselin do vašeho systému.
Vzhledem k tomu, že lidské tělo neustále vytváří a rozkládá bílkoviny, dostane tak stavební látky na celý den.

Tyto dva protichůdné procesy jsou však obecně udržovány v rovnováze. Kdykoli budete jíst protein, stimuluje syntézu bílkovin po dobu několika hodin, a pokud má vaše tělo trvalý zdroj dostupných aminokyselin, přirozený proces rozkladu proteinu se udržuje pod kontrolou. Můžeme proto říci, že kombinací syrovátky a kaseinu při budování svalové hmoty zabijete dvě mouchy jednou ranou. Rychle působící syrovátkový protein pomáhá stimulovat tvorbu svalových bílkovin, zatímco trvalé působení kaseinu pomáhá zpomalovat proces rozkladu.

Je tu však ještě jedna věc, která souvisí s jedinečnou povahou syrovátkové bílkoviny. Syrovátka je jedním z nejbohatších zdrojů skupiny aminokyselin nazývaných aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (nebo BCAA, s odkazem na jejich chemickou strukturu). Jednou z vlastností BCAA je, že jsou to jediné aminokyseliny, z kterých svaly přímo čerpají energii. To platí zejména pro jednu BCAA, leucin, která toho dělá ještě více. Leucin se ve vašem těle chová téměř jako hormon stimulující určité metabolické dráhy, které vedou k syntéze svalových bílkovin. Syrovátková bílkovina obsahuje více než 2x více leucinu než ostatní živočišné zdroje bílkovin.

Načasování příjmu bílkovin je důležité

Syntéza svalových bílkovin se stimuluje pokaždé, když jíte protein. Z tohoto důvodu je nejlepší šířit příjem bílkovin po celý den během všech jídel a svačin. Před cvičením si můžete dát lehce stravitelné jídlo, které obsahuje jak syrovátkový protein, tak sacharidy (jako proteinový koktejl). Sacharidy poskytují rychlou dostupnou energii, zatímco syrovátková bílkovina pomáhá chránit svalové bílkoviny. Pamatujte si, že syntéza proteinů probíhá nepřetržitě. Dáte-li vašemu tělu hodně mléčných bílkovin před spaním, může vám to pomoci k rovnováze bílkovin, i když spíte.

Zdroj náhledového obrázku v článku: Depositphotos

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button