Léčba Prevence

Vysoký krevní tlak je vážným zdravotním problémem

Bylinné přípravky na snižování krevního tlaku byly používány v lidovém léčitelství po celá staletí.

Vysoký krevní tlak se spíše objevuje ve starším věku, ale ovlivní ho i nevhodná strava, kouření či sedavý způsob života. Někdy bývá spojen s užíváním některých léků a zdravotními problémy – onemocnění ledvin, štítné žlázy nebo obstrukční spánková apnoe.

Vysoký krevní tlak je závažný zdravotní problém, který je rizikovým faktorem pro vznik celé řady kardiovaskulárních chorob a dalších zdravotních komplikací.

Kromě změny životního stylu a úpravy jídelníčku můžete využít i některé léčivé rostlinky, které, díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem, mohou pomoci tlak snížit.

Bylinky a jejich využití

  • Hloh

Pomáhá zlepšovat krevní oběh, snížit krevní tlak a riziko vzniku krevních sraženin. Tím zabraňuje vzniku infarktu či mrtvice.

Použití – nejčastěji ve formě čaje.

  • Zelený čaj

Obsahuje celou řadu antioxidantů, které mají vynikající protizánětlivé účinky.

Použití – ve formě čajů.

  • Kardamon

Toto populární asijské koření napomáhá snižovat krevní tlak. Kromě toho je spojeno s nižší úrovní stresu a výskytem depresí, což jsou také faktory, které mohou vysoký tlak ovlivnit.

Použití – rozemletá semínka se přidávají do nápojů, sladkých či slaných jídel, jimž vylepší chuť.

  • Bazalka

Díky významné koncentraci kyseliny ursulové a eugenolu je schopna snížit krevní tlak, podpořit klid těla i mysli.

Použití – může být konzumována v čerstvém stavu, lze ji přidat do zeleninových salátů, polévek či pod dušená masa.

  • Česnek

Aktivní složky v česneku pročistí cévy, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a posilují kardiovaskulární systém.

Použití – přidání do polévek, pomazánek. Lze z něj vylisovat šťávu. Dá se konzumovat i samostatně.

  • Kurkuma

Známá především v indické kuchyni. Její aktivní složkou je kurkumin.

Použití – toto koření lze přidat do pikantních jídel nebo z něj můžete uvařit čaj.

  • Celerová semínka

Vyskytují se v nich protizánětlivé sloučeniny, které pomáhají snižovat krevní tlak.

Použití – lze je přidat do salátů a slaných pokrmů.

  • Skořice

Skořice je nejen vynikající koření, ale i solný antioxidant, který pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Použití – přidat ji můžeme na sladké pokrmy, uvařit z ní čaj, přisypat do kompotů nebo jí ozdobit nápoje.

Zdroj

Zanechte komentář