Bylinné přípravky na snižování krevního tlaku byly používány v lidovém léčitelství po celá staletí.
Vysoký krevní tlak se spíše objevuje ve starším věku, ale ovlivní ho i nevhodná strava, kouření či sedavý způsob života. Někdy bývá spojen s užíváním některých léků a zdravotními problémy – onemocnění ledvin, štítné žlázy nebo obstrukční spánková apnoe.
Vysoký krevní tlak je závažný zdravotní problém, který je rizikovým faktorem pro vznik celé řady kardiovaskulárních chorob a dalších zdravotních komplikací.
Kromě změny životního stylu a úpravy jídelníčku můžete využít i některé léčivé rostlinky, které, díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem, mohou pomoci tlak snížit.
Bylinky a jejich využití
- Hloh
Pomáhá zlepšovat krevní oběh, snížit krevní tlak a riziko vzniku krevních sraženin. Tím zabraňuje vzniku infarktu či mrtvice.
Použití – nejčastěji ve formě čaje.
- Zelený čaj
Obsahuje celou řadu antioxidantů, které mají vynikající protizánětlivé účinky.
Použití – ve formě čajů.
- Kardamon
Toto populární asijské koření napomáhá snižovat krevní tlak. Kromě toho je spojeno s nižší úrovní stresu a výskytem depresí, což jsou také faktory, které mohou vysoký tlak ovlivnit.
Použití – rozemletá semínka se přidávají do nápojů, sladkých či slaných jídel, jimž vylepší chuť.
Díky významné koncentraci kyseliny ursulové a eugenolu je schopna snížit krevní tlak, podpořit klid těla i mysli.
Použití – může být konzumována v čerstvém stavu, lze ji přidat do zeleninových salátů, polévek či pod dušená masa.
- Česnek
Aktivní složky v česneku pročistí cévy, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a posilují kardiovaskulární systém.
Použití – přidání do polévek, pomazánek. Lze z něj vylisovat šťávu. Dá se konzumovat i samostatně.
Známá především v indické kuchyni. Její aktivní složkou je kurkumin.
Použití – toto koření lze přidat do pikantních jídel nebo z něj můžete uvařit čaj.
- Celerová semínka
Vyskytují se v nich protizánětlivé sloučeniny, které pomáhají snižovat krevní tlak.
Použití – lze je přidat do salátů a slaných pokrmů.
- Skořice
Skořice je nejen vynikající koření, ale i solný antioxidant, který pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.
Použití – přidat ji můžeme na sladké pokrmy, uvařit z ní čaj, přisypat do kompotů nebo jí ozdobit nápoje.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos