Zdravotní výhody konzumace čerstvého sushi
Pokud dostanete chuť na sushi, velmi si rozmyslete, kde si tuto japonskou delikatesu dopřejete. Máte více možností. Zakoupit si sushi můžete již připravené v supermarketu v plastové krabičce, připlatit si a dopřát si sushi v restauraci nebo si ho připravit doma. V tomto případě se opravdu vyplatí zakoupit sushi v restauraci či připravit doma, pokud víte, jak na to a máte ke kvalitním a čerstvým surovinám přístup. Jaké jsou však zdravotní výhody konzumace sushi?
Kupujte kvalitní sushi
Abyste se vyhnuli zdravotním problémům, snažte se kupovat kvalitní sushi. Nevsázejte na levné sushi ze supermarketů. Při přepravě hotového sushi v krabičkách do obchodů může dojít k porušení potřebné teploty a v sushi se množí bakterie. Často je takto levné sushi připraveno z ryb pocházejících z velkochovů, kde jsou ryby krmeny antibiotiky a dalšími látkami. Kvalitní wasabi je nahrazeno mixem různých kořenů, které se obarví potravinářským barvivem a sojová omáčka je nekvalitní vyrobena z geneticky modifikované sóji. Vsaďte na kvalitní sushi a vaše zdraví či se některým přídavkům v sushi raději úplně vyhněte, poradíme vám.
Proč konzumovat sushi?
Pokud je sushi vyrobeno z kvalitních a čerstvých ingrediencí, je pro vaše tělo příznivé. Obsahuje většinou tuňáka a lososa, ryby, které jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, také zdraví velmi příznivou řasu, která je bohatá na vitamíny a minerální látky, dále rýži, která neobsahuje lepek a příliš nezatěžuje vaše trávení. Pokud si k sushi dopřejte kvalitní wasabi, které se vyrábí z japonského křenu, působí protizánětlivě a je vašemu organismu příznivé. Sojová omáčka není pro vaše tělo příliš zdravá, ale kvalitní sojovka v malém množství jednou za čas vám neuškodí.
Nahraďte sojovou omáčku
Abyste se vyhnuli ne příliš zdravé sojové omáčce, zkuste ji nahradit kokosovou omáčkou, kterou seženete už i v ČR. Je mnohem zdravější a vyhnete se geneticky modifikované sóje, která bývá základem levných sojových omáček. Kokosová omáčka chutná velmi podobně jako sojová omáčka a dokonce i shodně vypadá. Do této omáčky si můžete sushi s klidnou rukou namáčet.
Zeleninové sushi
Abyste se vyhnuli rizikům spojeným s čerstvostí ryby, zkuste ochutnat zeleninové sushi. Sushi bývá plněno avokádem, ředkví, okurkou, někdy také mrkví. Doporučujeme také vyzkoušet nakládaný či čerstvý zázvor jako přísadu k sushi. Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, preventivně vás tedy chrání před možnými zdravotními riziky.
Zkuste sashimi
Vyzkoušejte místo sushi ochutnat sashimi. Technicky nejde o sushi, ale je to delikatesa, která je mnohem zdravější než sushi. Sashimi se skládá jen z ryby, omáčky a přílohou může být rýže či nudle. Pokud si dopřejete sashimi v kvalitní restauraci, je to gurmánský zážitek, na který jen tak nezapomenete.
Tmavá rýže místo bílé
Vylepšit sushi se dá také náhradou klasické bílé rýže za tmavou, která je pro tělo mnohem zdravější. Má vyšší obsah vlákniny a živin, obsahuje méně sacharidů než bílá rýže a je pro vás tudíž zdravější.
Domácí sushi
Zkuste si připravit domácí sushi, nad kterým budete mít plnou kontrolu. Zkusit můžete vegan sushi se zeleninou či klasické sushi s rybou. Nejjednodušší na přípravu jsou maki (rolky s řasou, rybou nebo zeleninou) a nigiri (rýže s plátkem ryby). Není to nic náročného, stačí zajít do specializovaného obchodu a nakoupit potřebné ingredience a užít si s rodinou zábavný večer při přípravě zdravého sushi.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos