Přítomnost bílkoviny v moči je příznakem poruchy ledvin. Rizikovou skupinou jsou především lidé s diabetem a hypertenzí. Proteinurii (tak se onemocnění nazývá) bychom mohli částečně ovlivnit několik způsoby.
- Snížení příjmu sodíku
Při snižování hladiny proteinů v moči by mohla pomoci dieta s nízkým obsahem sodíku. Díky tomu se sníží také krevní tlak a dochází k lepší funkci ledvin.
- Soyové proteiny
Při proteinurii se doporučuje omezení živočišných bílkovin, přidáme do stravy bílkoviny soyové. Díky těmto proteinům může dojít ke snížení hladiny prozánětlivých cytokinů v ledvinách, které jsou zodpovědné za poškozování ledvinových buněk.
- Lněné semínko
Lněná semínka, přidaná do každodenní stravy, mohou pomoci při snižování hladiny proteinu v moči a také podporují lepší funkci ledvin. Kromě toho, u lidí s vyšším rizikem proteinurie, pomáhá lněné semínko oddálit její nástup.
- Rybí tuk
Protizánětlivý účinek mastných omega 3 kyselin, které jsou v tuku přítomné, se považuje za prospěšný pro zdravé ledviny. Kromě toho je známo, že rybí tuk pomáhá při snižování krevního tlaku.
- Kontrola hladiny cukru
Zvýšená hladina cukru v krvi poškozuje ledviny, což vede ke zvýšenému vylučování proteinu.