Prevence

Jaké zdravotní výhody má konzumace rostlinného „mléka“?

Hitem posledních let se v ruku v ruce spolu s veganstvím stalo pití rostlinného mléka. Rostlinné mléko, které nepochází od savců, je nejčastěji vyrobeno ze sóji, jáhel, pohanky, ovsa, rýže či různých druhů ořechů a semínek. Lidé s jejich konzumací začínají z různých důvodů, ať už jsou příčinou etické či zdravotní důvody. Mnoho osob totiž trpí, podobně jako na lepek, alergií na laktózu. V dnešním článku si odpovíme na některé základní otázky týkající se rostlinného mléka.

Proč lidé nechtějí konzumovat kravské mléko?

Důvodů,  proč nepít kravské mléko je několik. Vegani odmítají konzumaci mléka, které pochází od jakéhokoliv savce z jednoduchého důvodu, především proto, že člověk zvířete nehumánním způsobem chová a využívá, aby z něj mléko dostal. Důvodem může být i nechutenství k mléku či nesnášenlivost laktózy či pouhé rozhodnutí, že kravské mléko není našemu organismu tolik příznivé, jak se může na první pohled zdát.

Zdravotní důvody

Živočišná mléka mohou být pro mnoho z nás nestravitelná, což je způsobeno alergií na bílkoviny či nesnášenlivostí mléčného cukru-laktózy. V tomto případě jsou skvělou volbou rostlinná mléka, která neobsahují dané bílkoviny ani laktózu. Pravdou je, že bychom tato rostlinná mléka neměli označovat za mléka, ale za rostlinné nápoje, jelikož nemají nic společného s mléčnými žlázami savců.

Je rostlinné mléko pro naše zdraví přínosnější než kravské?

Rostlinná mléka jsou pro nás v některých směrech zdravější než mléka živočišná, vždy záleží na tom, z čeho je nápoj vyroben. Rostlinná mléka neobsahují cholesterol, což je první plus, které vám nabízejí. Jen na vás je, jaký rostlinný nápoj si vyberete, pokud zvolíte nápoje pohankové, do svého těla dostanete dostatek rutinu, který je víc než potřebný pro váš kardiovaskulární systém. Vysoký obsah železa se skrývá v amarantovém nápoji. Rostlinné nápoje mají více sacharidů, méně proteinů a nižší obsah nasycených tuků, též neobsahují laktózu. Rostlinné nápoje jsou také skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Příznivě působí na vaše zažívání.

Různé druhy rostlinných nápojů

Na trhu dnes už existuje řada rostlinných mlék. Podle vašich potřeb můžete zakoupit mléka sójová, rýžová, ovesná, mandlová, kokosová, konopná, maková a řadu dalších. Každé z nich obsahuje jiný poměr látek. Sójové mléko, které se vyrábí ze sójových bobů, obsahuje fytoestrogeny, které mají pozitivní vliv na zdraví, především žen. Vysoký obsah vitamíuu B a zinku má ovesné mléko, které povzbuzuje a je vhodné pro osoby v rekonvalescenci. Některá mléka se také vyrábí ze semínek, například makových či konopných. Konopná semínka mají vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, obsahují vitamín A, C, F a komplex vitamínů B.

Nevýhody konzumace živočišného mléka

Živočišná mléka obsahují mnoho nasycených mastných kyselin, až 70%. Dalším důvodem, proč vyměnit živočišné mléko za rostlinné, je to, že mléko způsobuje zažívací potíže a může způsobovat alergii.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button