Prevence

Zajímavé výhody skořicového čaje

Profilový obrázek
Napsáno od Renata Bachtíková

Zatímco většina lidí si spojuje skořici se sladkou chutí různých receptů nebo vynikajících toppingů pro své oblíbené nápoje, skořice je především velmi silné koření, které může být různými způsoby používáno pro zlepšení našeho zdravotního stavu.

Skořicový čaj je je jedním z nejjednodušších způsobů, jak využít těchto přínosů.

Výroba čaje je velice jednoduchá, postačí vzít jednu větší tyčinku skořice a nechat ji vařit ve vodě po dobu 15-20 minut a následně ještě 10 minut louhovat.

Aktivní složkou je cinnamaldehyd. Tato bioaktivní sloučenina může mít celou řadu pozitivních účinků na lidské tělo. Je obohacena kumarinem, kyselinou skořicovou, proanthokyanidy, katechiny a dalšími silnými látkami.

Zdravotní výhody

Toto aromatické koření bylo využíváno po celá staletí.

  • Reguluje krevní cukr

Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace skořice může mít za následek nižší hladinu krevního cukru, a tím pádem pomáhá omezovat obezitu či kardiovaskulární potíže.

  • Podporuje hubnutí

Snížením množství krevního cukru se snižuji i množství inzulínu. Tím pádem tělo ukládá méně tuků.

Pijte pravidelně 1-2 šálky čaje denně.

  • Snižuje cholesterol

S nižší hladinou cholesterolu má vaše tělo menší šance na vznik aterosklerózy či infarktu. Nižší hladina cholesterolu je také důležitá pro udržení správné hmotnosti a pro prevenci koronárního onemocnění srdce.

  • Podporuje imunitní systém

Množství organických sloučenin, které se vyskytují ve skořici, má antivirové a antiseptické účinky. Díky tomu odporuje imunitní systém, neboť antioxidanty jsou schopny rychle vyhledat a neutralizovat cizí patogeny. Velice je to ceněné v žaludku.

  • Chrání před chronickými chorobami

Skořice obsahuje vysokou koncentraci antioxidantů, které jsou ideální pro neutralizaci volných radikálů. Také zabraňují oxidačnímu stresu. Skořicový čaj díky těmto účinkům může být prevencí proti některým typům rakoviny, stejně jako chronickým chorobám, které se objevují v procesu stárnutí.

  • Podporuje trávení

Některé studie prokázaly zlepšení gastrointestinálního zdraví u jedinců, kteří pravidelně konzumují skořicový čaj. Skořice má stimulující účinky na žaludeční šťávy a kyseliny, což činí trávení efektivnějším, omezuje se výskyt plynatosti, nadýmání a křečí.

  • Funkce Boost Brain

Výzkumy ukazují, že skořice je důležitá nejen pro tělo, ale i pro mysl a to především u starší generace, u níž zlepšuje kognitivní činnosti, zvyšuje koncentraci a stimuluje růst nových nervových drah, díky čemuž může být účinným přípravkem při léčbě Alzheimerovy choroby a jiných degenerativních neurálních stavů.

UPOZORNĚNÍ

Jednou z aktivních látek skořice je kurkumin, ktrý může být nebezpečný pro játra.

Zdroj

O autorovi

Profilový obrázek

Renata Bachtíková

Zanechte komentář