JídloOstatníPrevenceZdraví

Avokádo je jedním z nejvýživnějších druhů ovoce

Avokádo pochází z Puebla v Mexiku. Jemná a lahodná chuť tohoto ovoce hruškovitého tvaru umožňuje vykouzlit řadu různých výborných pokrmů. Kromě guacamole si z něj můžete připravovat různé saláty či smoothies nebo si jej jednoduše mazat na chleba.

Z mnoha živin, které avokádo obsahuje, je nejvýznamnější draslík, který reguluje krevní tlak; vitaminy skupiny B jsou vhodné v boji proti infekcím a lutein je skvělý proti vysychání očí.

Proč je avokádo jedním z nejvýživnějších druhů ovoce?

100 gramů syrového avokáda obsahuje:

  • 160 kalorií
  • 2 g nasycených tuků
  • 2 g trans tuků
  • 7 mg cholesterolu
  • 0 mg sodíku
  • 7 g vlákniny
  • 1 g cukru
  • 2 g bílkovin

Navíc má vysoký obsah vitaminu C, čímž se řadí mezi opravdu výživné a prospěšné potraviny.

Avokádo je mimo jiné bohaté na „dobré“ tuky, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Navíc poskytuje organismu všechny ingredience nutné pro vstřebávání živin, které nám dávají ostatní potraviny.

Toto ovoce se řadí mezi superpotraviny, protože má mnoho pozitivních účinků na zdraví.

Snižování krevního tlaku

Avokádo je bohaté na draslík. Dokonce má vyšší obsah než například banány, díky čemuž pomáhá regulovat vysoký krevní tlak, což je jedna z nejčastějších příčin srdečního infarktu, mrtvice nebo selhání ledvin.

Nižší riziko vzniku srdečních chorob

Avokádo je jednou z nejtučnějších rostlinných potravin, tuky v něm obsažené se však řadí mezi ty prospěšné, které mimo jiné pomáhají chránit zdraví srdce.

Lepší metabolismus

Ve 100 gramech avokáda najdete 7 gramů vlákniny, což z něj dělá ideálního pomocníka při dietách a zlepšení metabolického zdraví.

Nižší hladina cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů je jednou z nejčastějších příčin vzniku srdečních chorob. Ukázalo se, že právě avokádo má schopnost hladiny obou látek v organismu regulovat.

Silný zrak

Významné antioxidanty obsažené v tomto ovoci – lutein a zeaxantin – jsou významné látky při snižování rizika vzniku běžných očních problémů, jako je například šedý zákal a makulární degenerace.

Boj proti rakovině

Stále je nutné provést více studií, ale například výzkum z roku 2011 ukázal, že avokádo pozitivně ovlivňuje negativní následky chemoterapie v lidském organismu. Kromě toho dřívější studie ukázaly, že extrakt z avokáda je účinný při prevenci růstu buněk rakoviny prostaty.

Lepší celkové zdraví

Studie, která analyzovala stravovací návyky několika Američanů, zjistila, že účastníci, kteří pravidelně konzumovali tento druh ovoce, byli celkově zdravější než ti ostatní.

Avokádo má však i své stinné stránky

Avokádo je bohaté na zdravé živiny a je obecně doporučováno k pravidelné konzumaci. Nicméně v určitých případech může způsobovat alergie, a to zejména u lidí, kterým vadí latex. Mezi příznaky patří vyrážka, žaludeční nevolnost, otoky obličeje a potíže s dýcháním.

Navíc má avokádo vysoký obsah kalorií, což může vést k vysoké tělesné hmotnosti.

Jak poznám, že je avokádo vhodné ke konzumaci?

Ovoce jemně zmáčkněte, abyste otestovali zralost. Jestliže je měkké, pak můžete bez obav konzumovat. Nezralé avokádo nechte pár dní uležet. Jestliže chcete zpomalit proces zrání, umístěte jej do lednice.

Avokádo můžete konzumovat syrové, v polévce, připravit ho jako kaši nebo dip, přidávat do koktejlů či smoothies. Navíc je skvělé pro výživu pleti i vlasů.

Zdroj

 

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button